Aplicatii de retea in internet

Trimis la data: 2009-11-10
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.12 / 10
Downloads: 7
Autor: Madalin Morar
Dimensiune: 402kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Milioane de oameni sunt conectati intr-un fel sau altul la reteaua Internet si pot trimite mesaje prin intermediul postei electronice catre aproape orice utilizator. Uneori singurul motiv pentru care cineva se conecteaza la Internet este sistemul de posta electronica, care permite utilizatorilor o comunicare rapida, usoara si eficienta cu ceilalti utilizatori conectati la sistemul Internet.Sistemul de posta electronica nu este chiar atat de simplu cum pare la prima vedere, dar programele care permit conectarea la e - mail sunt foarte diverse, si implicit fiecare utilizator isi alege acel software pe care il considera cel mai apropiat intereselor si pregatirii sale.

Cursuri similare:

Pe scurt, posta electronica, sau e - mail (electronic mail), reprezinta un instrument puternic si complex, care permite unui utilizator sa trimita orice document creat pe un calculator catre oricine are o adresa e - mail. Mesajele e - mail pot contine text, grafica, alte fisiere atasate, secvente audio sau video; deci putem spune ca prin intermediul postei electronice poate fi transmis orice fisier de tip text sau binar.

Sistemul de posta electronica poate fi utilizat si pentru a transmite acelasi mesaj mai multor persoane in acelasi timp (de exemplu, o felicitare cu ocazia diverselor sarbatori o puteti scrie o singura data si apoi sa o transmiteti tuturor prietenilor).

In general pentru a putea transmite un mesaj prin intermediul postei electronice aveti nevoie de un calculator; un modem care sa conecteze calculatorul la reteaua telefonica; un program software care va permite utilizarea acestui serviciu de Internet; un acces la Internet, oferit de un provider sau de un serviciu online, si o adresa de e - mail. Mesajul pe care doriti sa-l transmiteti este preluat in reteaua Internet de catre un server si apoi livrat calculatorului mentionat in adresa de e - mail. Presupunem ca avem calculatorul, modemul, si serviciile oferite de un provider. Cum este alcatuita o adresa de e - mail ?

Adresa de posta electronica este o adresa Internet, care are o forma destul de simpla si anume este formata din doua parti , despartite de caracterul @; prima parte a adresei reprezinta numele de conectare a persoanei careia ii este destinat mesajul (ID_pers), iar a doua parte reprezinta denumirea domeniului din care face parte persoana (identifica nodul destinatie - adresa_nod). Sintaxa generala a unei adrese de posta electronica este:ID_pers@adresa_nod

Adresele de posta electronica pot fi utilizate si pentru a transmite mesaje catre un utilizator care nu este conectat la Internet ci la alta retea care are acest serviciu, prin interconectare.
Daca dispuneti de un browser ca Netscape Navigator / Communicator sau Microsoft Internet Explorer, aveti la indemana si toate cele necesare pentru a coresponda online. Ambele programe contin functii de e - mail destul de extinse.

Alte programe de e - mail mai cunoscute: Pine, daca se utilizeaza sistemul de operare Unix, EudoraPro, America Online (AOL), Outlook98, HotCast, Calypso, Messenger 4.5, etc. daca se utilizeaza sistemul de operare Windows.

Pentru a primi sau a trimite un mesaj, un calculator trebuie sa comunice cu un server de e - mail folosind un anumit protocol de livrare, care trebuie ales in momentul in care se configureaza software - ul de e - mail.

Astfel putem avea urmatoarele protocoale:
- POP - Post Office Protocol (protocol de posta), este un protocol simplu utilizat pentru aducerea mesajelor dintr-o cutie postala aflata la distanta. Scopul acestui protocol este de a aduce posta electronica de la distanta si de a o depozita pe calculatorul local al utilizatorului, pentru a fi citita mai tarziu. Este cel mai vechi protocol, prima versiune a fost definitivata in anul 1984, ajungandu-se in prezent la POP3;

- IMAP - Interactive Mail Access Protocol (protocol interactiv de acces la posta), este un protocol care a fost proiectat pentru a ajuta utilizatorii care folosesc mai multe calculatoare (un calculator la birou, un calculator acasa, un calculator portabil).

In acest caz server - ul de e - mail pastreaza un depozit central de mesaje la care accesul poate fi realizat de pe orice calculator. In comparatie cu protocolul POP3, IMAP nu copiaza posta electronica pe calculatorul personal al utilizatorului, datorita faptului ca acesta poate avea mai multe calculatoare;

- DMSP - Distributed Mail System Protocol (protocol distribuit pentru sistemul de posta), este un protocol care permite utilizatorilor sa aduca posta electronica de pe server - ul de e - mail pe un calculator (de la birou, de acasa, sau portabil), si apoi sa se deconecteze de la server.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.