Aprecierea rezultatelor macroeconomice la nivelul UE

Trimis la data: 2010-05-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin Iliescu
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Macroeconomia asigura o reprezentare simpla a functionarii, dar infinit de complexa fiind dat numarul agentilor si numarul deciziilor pe care acestia le iau, unei economii de piata. Procedura prin care aceasta simplificare este posibila consta in agregare sau insumare.
Agregarea priveste:agentii: macroeconomia ii considera in colectiv si vorbeste de ansamblul gospodariilor sau de ansamblul intreprinderilor;
bunurile si serviciile: macroeconomia vorbeste de cheltuielile totale de consum.Se vorbeste pentru a desemna aceste cantitati totale de agregate.

Cursuri similare:

Analiza macroeconomica isi propune deci a incerca sa stabileasca relatiile cauza efecte intre aceste agregate si mai mult, sa explice dinamica unui agregat in corelatie cu modificarea altor agregate. Macroeconomia procedeaza ca orice stiinta. In primul rand se construieste o teorie, adica o reprezentare
Principalele sisteme de apreciere a rezultatelor activitatii economiei nationale:

Sistemul Productiei Materiale(SPM) Sistemul Conturilor Nationale(SNC)
Cele doua sisteme au un scop comun ce se refera la sistematizarea proceselor economice si aprecierea rezultatelor obtinute prin indicatori specifici. Mai mult, ele indeplinesc un triplu rol: *servesc drept instrument de sinteza si corelare a datelor cu caracter statistic, *sunt un instrument de cunoastere si analiza a economiei pentru trecut si prezent si totodata *sunt un instrument de fundamentare a deciziilor ce privesc viitorul economiei, ajutand la formularea anticipatiilor si previziunilor.

Pot fi semnalate si deosebiri, care deriva in principal din pozitia de pe care se formuleaza principiile si aprecierile corelatiilor. SPM se situeaza pe pozitia producatorilor, iar SNC pe cea a consumatorilor. O prima deosebire se refera la interpretarea diferita privind caracterul productiv al activitatilor. In conceptia SPM sunt productive doar acele activitati care au ca rezultat bunuri materiale munca productiva fiind creatoare de produs, respectiv venit, in timp ce pentru SNC exista conceptia ca orice munca utila, de pe seama careia se obtine un venit, este productiva. Sigur ca aceasta inseamna o baza de agregare diferita, fie numai rezultatele sferei materiale, fie rezultatele tuturor activitatilor luate global.

Pe baza informatiilor oferite de contabilitatea nationala, se calculeaza in principal urmatorii indicatori ce reflecta rezultatele macroeconomice:1. Produsul global brut (P.G.B.) exprima valoarea totala a bunurilor materiale si serviciilor obtinute intr-o anumita perioada, de obicei un an. Indicatorul se calculeaza ca suma a productiei brute de bunuri materiale si servicii realizate de toate sectoarele nationale pe timp de un an. Produsul global brut cuprinde o serie de inregistrari repetate, deoarece el cuprinde si valoarea bunurilor si serviciilor primite de la alti producatori si folosite pentru producerea de noi bunuri economice, respectiv consumul intermediar (materii prime, materiale, energie, etc.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.