Arhitectura

Trimis la data: 2009-03-11
Materia: Arta
Nivel: Facultate
Pagini: 58
Nota: 9.45 / 10
Downloads: 7
Autor: Adrian
Dimensiune: 500kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Arhitectura
ARHITECTURA - este definita ca o activitate umana ce imbina caracteristici si practici ale productiei materiale - cu valentele creatiei artistice. Istoria si teoria arhitecturii, ca instrumente ale cunoasterii stiintifice, sunt componentele de baza ale stiintei arhitecturii.
Curs despre Arhitectura
Sub aspect teoretic si practic arhitectura reprezinta materializarea interventiei umane asupra mediului natural, iar componentele fenomenului arhitectural: functiune, structura si plastica, reflecta armonizarea "comenzii sociale" cu posibilitatile materiale, cu gradul de civilizatie, in contextul unor conditii de mediu natural, sociale si politice date. Arhitectura este o expresie si un document al civilizatiei umane.

"Arhitectura este fizionomia natiunilor" - afirma A. de Custine, iar Balzac o considera "... pana la un punct, expresia civilizatiei unui popor". Pierre Vago o defineste ca "arta, stiinta, tehnica, expresie a societatii, expresia personalitatii; fenomen deopotriva social si plastic, limbajul estetic al unei etici".

Vago Pierre (n.20august 1910, Budapesta), important arhitect functionalist francez, toeretician si publicist. Studiaza la Scoala Speciala de Arhitectura din Paris cu celebrul arhitect August Perret. Arhitect si urbanist consacrat, devine redactor sef al revistei "L' Architecture d'ajourd-hui", secretar general al Uniunii Internationale a Arhitectilor (1948), profesor onorific al Politehnicii din Budapesta si al Universitatii din Stuttgart

Intr-o definitie simpla, arhitectura este arta de a construi sau arta construirii edificiilor, in proportii si conform unor reguli determinate. Marele arhitect francez de origine elvetiana, Le Corbusier definea arhitectura ca:".. Un joc savant, corect si magnific al volumelor, combinate in lumina".

Amploarea fenomenului constructiv, caracterul sau larg, atotcuprinzator, definesc arhitectura ca "Regina a artelor", E. Pelleton considera ca "Arta incepe prin arhitectura, baza si cadrul celorlalte arte, carora le este suport si adapost totodata".

Arhitectura nu a fost niciodata socotita o "arta libera", in sine, ci dimpotriva, profund conditionata de mediul social. Conceptia functionalista isi are radacinile in gandirea antica greaca, dupa care: "Nu este un monument perfect decat cel ce este frumos, confortabil si solid totodata". Ea se dezvolta continuu pana in timpurile noastre, impletindu-se cu tehnica in asa masura incat inventia tehnica si materialele noi - isi disputa nu de putine ori - intaietatea, cu modelarea plastica. Orice proces artistic include un anumit procentaj de tehnica, dar opera arhitecturala ramane rezultatul unei creatii artistice.

ARHITECTUL - acel "Archos - Tecton", (in greaca veche: seful echipei de constructori), este, conform unui text vechi, acela care conduce constructiile dupa regulile artei de a cladi, care deseneaza planurile si intocmeste devizele. Vitruviu, cere arhitectului sa stie tot, nu numai sa fi studiat in profunzime desenul, geometria, optica aritmetica, fizica si toate stiintele ce au raporturi cu constructia, - dar sa stie si astronomia, pentru a putea construi cadrane solare - medicina, pentru a sti sa aleaga cel mai bun amplasament al cladirii - din punct de vedere al higienei, istoria, pentru a cunoaste stilurile si ornamentele, muzica, pentru a putea asigura acustica teatrelor, - jurisprudenta pentru a respecta legislatia constructiilor, - literatura, pentru a-si putea redacta memoriile si a expune limpede proiectele sale si, in sfarsit filozofia, care il va apara impotriva speculatiilor sordide, nedemne de o profesiune atat de onorabila si care ii va da marinimia, spiritul de dreptate, de dezinteresare - intr-un cuvant, toate virtutile care sa-i aduca increderea si stima concetatenilor sai.

VITRUVIU (Marcus Vitruvius Pollio n.85a.C. - ) arhitect si inginer militar roman, parintele istoriei si teoriei arhitecturii. Capodopera sa este tratatul de teoria arhitecturii "De Architettura", in care sunt concentrate cunostintele si conceptiile epocii lui Augustus. Format din zece carti, doar primele sapte se ocupa propriu-zis de arhitectura: ce calitati trebuie sa aiba arhitectura, despre alegerea terenului de constructie, materiale, cum se extrag pietrele, taierea si ecarisarea lemnului, despre temple, ordine arhitecturale, ornamente si decoratie, etc.

Cartea a opta se ocupa de hidraulica, a noua de gnomonica (trasarea cadranelor solare) si a zecea de mecanica aplicata la arhitectura si masini de razboi. Primul exemplar a fost regasit, se pare in secolul XIII la Manastirea din Monte Cassino; prima tiparire s-a facut la Venetia (1497), apoi la Roma in anul 1511 de Fra Giovanni Giocondo da Verona. Este tradus (1678-84) si in limba franceza de Cl. Perrault.

Numele majoritatii arhitectilor din antichitate si din Evul Mediu s-a pierdut in anonimat. Azi cresterea importantei si a numarului arhitectilor - este direct proportionala cu dezvoltarea procesului de urbanizare, fenomen ce atinge acum dimensiuni incredibile. Inca in anul 1980, - existau 20 de metropole cu peste 7 milioane de locuitori. Parisul are mai multi locuitori decat Suedia sau Belgia; Tokyo depaseste populatia statului Chile, New-York-ul pe cea a Ungariei sau a Ghanei, iar Calcutta are tot atatia locuitori ca si Grecia.

Arhitectura, ca si urbanismul, au devenit stiinte pluridisciplinare, care reunesc activitatea arhitectilor, inginerilor, urbanistilor, peisagistilor, cu cea a economistilor, sociologilor, psihologilor, a ecologilor, etc. In ultimii zece ani, arhitectura a inregistrat o mutatie radicala a carei rapiditate si amploare sunt fara egal in Istorie. De la dogmatismul miscarii Moderne si de la faza reconstructiei care a urmat celui de-al doilea Razboi Mondial, se ajunge la o ideologie pluralista, care a imbratisat avangarda High-Tech, traditia clasica si toate scolile intermediare.

A da noblete obisnuintelor omenesti, facandu-le sa participe armoniei, a distribui si a limita in mod ingenios spatiile in care ei se misca, a propune premize gandirii, iata care a fost intotdeauna rolul arhitecturii. Imagine a tuturor simbolurilor razboinice, religioase sau familiare, arhitectura le-a exprimat cu o egala maiestrie, cu aceleasi mijloace si cu aceeasi disciplina. (G.M. Cantacuzino).

George Matei Cantacuzino (n.11 mai 1899, Viena - 1 nov. 1960 Bucuresti) arhitect roman, figura proeminenta a arhitecturii romanesti interbelice, practicand un functionalism uneori cu rezonante neoclasice. Studiaza la Scoala de Arte Frumoase din Paris (1929). Publicist, restaurator (Palatul Mogosoaia), teoretician.

ARHITECTURA SI TURISMUL
a). Patrimoniul cultural, obiectul de arhitectura, situl, localitatea, regiunea;
Evolutia si stilurile creatiei arhitecturale (E.S.1.): preistoria, antichitatea greaca;
- E.S.2. - antichitatea romana;
- E.S.3. - stilul romanic;
- E.S.4. - stilul gotic; goticul tarziu in Tarile Romane;
- E.S.5. - de la Renastere la Art Nouveau;
- E.S.6. - arhitectura moderna si contemporana.

b). Programe de arhitectura in turism:
1. Ce este programul de arhitectura, structurile turistice de primire, clasificarea structurilor turistice; unitati de alimentatie publica: tipuri si clasificare;
2. Hotel, motel, botel, hipotel;
3. Turismul urban, turismul rural, eco-turismul;
4. Camping, caravaning;
5. Infrastructuri turistice, turismul si teritoriul.
c). Legislatia in turism si amenajarea teritoriului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.