Arte si civilizatii - civilizatia cultura si arta greaca

Trimis la data: 2008-06-10
Materia: Arta
Nivel: Facultate
Pagini: 115
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 17
Autor: Madalina
Dimensiune: 141kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Arte si civilizatii - civilizatia cultura si arta greaca
CIVILIZATIA CRETANA
Civilizatia cretana, aparuta in bazinul Marii Egeene, in mileniul III i. Chr., a constituit baza civilizatiei grecesti si, prin intermediul acesteia, originea civilizatiei europene de mai tarziu si de astazi. Centrul acesteia a fost in insula Creta, cea mai mare insula sudica din Mediterana.

Cursuri similare:

Curs despre Arte si civilizatii - civilizatia cultura si arta greaca
Primele urme materiale ale acesteia au fost scoase la lumina, in 1899, de arheologul englez Sir Arthur Evans, care a inceput la Cnossos, cea mai importanta asezare urbana a insulei, primele sapaturi arheologice, impreuna cu echipa sa.

Civilizatia cretana, numita si minoica sau minoiana, a fost una dintre cele mai avansate din punct de vedere economic, politic, social si cultural din acea perioada istorica, cand majoritatea populatiilor de pe continentul european se aflau inca in epoca neolitica. Unii cercetatori numesc civilizatia, anterioara celei grecesti propriu-zise, egeeana ,cuprinzand pe cea cretana si cea miceniana, respectiv cretano-miceniana.

In ce priveste originea etnica a populatiei cretane, nu se cunosc lucruri foarte precise, doar ca, in mod sigur, nu vorbeau o limba indo-europeana. Orientalistul Cyrus Gordon a sustinut teza apartenentei limbii acestora la cea semitica (vorbita de vechii evrei), dupa ce a reusit sa traduca texte cretane, ce fusesera copiate insa mai tarziu in alfabetul grec.

Ipoteza originii lor semitice se bazeaza, in principal, pe faptul ca etimologia unor cuvinte cretane pare a avea o asemenea sursa. Conform lui Gordon, chiar numele insulei Creta ar proveni din semiticul "crito"(sat), Cnossos, capitala regelui Minos, inseamna in ebraica veche "a adunat", "a reunit". Ariadna, personajul cunoscut din mitologia cretana, care l-a ajutat pe Tezeu sa iasa din labirint, cu ajutorul unui fir, pentru a nu fi ucis de Minotaur, ar proveni din cuvintele ebraice ari (leu) si dna (stapana).

Presupuse reprezentari ale acesteia (un personaj feminin, alaturi de unul sau doi lei) s-au gasit in piese de sculptura de mici dimensiuni. Numele lui Icar, fiul lui Dedal, constructorul labirintului este pus in legatura cu ebraicul Iakar ( ar insemna "a fost drag, celebru, scump"). Numele zeitei cretane Brithomartis, ce domnea asupra lumii de dincolo de moarte, ar semnifica in ebraica "fiica a doamnei/stapanei". Desi nu a fost unanim recunoscuta de catre cercetatori, originea semitica a populatiei cretane pare plauzibila.

Cretanii sau minoienii au cunoscut scrisul , s-au descoperit trei tipuri de scriere, cea mai veche fiind o scriere de tip ideografic, asemanatoare celei hieroglifice egiptene. Dupa cum o atesta un mare numar de table de lut gasite in Creta si in alte insule din Marea Egee, alte doua tipuri de scriere (asa numitul linear A si linear B) au mai existat. Doar cel din urma tip de scriere a fost descifrat, in 1953, de catre lingvistii Ventris si Chadwick, dovedindu-se a fi o limba greaca arhaica, premergatoare limbii in care au fost scrise poemele homerice Iliada si Odiseea. Din aceasta se considera ca a provenit limba celor care mai tarziu i-au cucerit pe cretani, micenienii.

Noutatea si originalitatea civilizatiei cretane, care a creat , pentru prima oara in aceasta parte a lumii , un imperiu maritim, cuprinzand teritorii si asezari aflate la mare departare de Creta , a instituit structuri statale si administrative , a fondat o religie originala, a cunscut cele mai diverse mestesuguri si arte, prin urmare aparitia si evolutia acesteia au fost favorizate si de pozitia geografica, aparata mult timp de pericolul atacurilor, incursiunilor si razboaielor, de indelungate perioade de pace de care s-a bucurat.

Faptul ca a fost o civilizatie avansata este dovedit si de aceea ca a fost una eminamente urbana. Dupa disparitia ei, textele homerice o evoca, numind Creta "tara celor 100 de orase" si, intr-adevar , pe cei peste opt mii de km ai insulei, cercetarile timp de 35 de ani ale lui Evans au descoperit urmele a 93 de centre urbane. Dintre cele mai importante au fost Cnossos, capitala regilor cretani, Phaistos, Malia. Orasele, nefortificate, erau legate intre ele prin drumuri pavate, pe strazi existau trotuare pavate, cu santuri de scurgere acoperite, cu sisteme de canalizare subterana, cu apeducte , cisterne care depozitau apa.

Evans a fost primul care a distins 3 mari perioade in evolutia civilizatiei cretane:
1. intre anii 3.000 -2200 i. Chr., cretanii au locuit in orase dar si in asezari rurale, forma de organizare era cea gentilica (constituita pe baza gintilor).Cunosteau inca de atunci ceramica lucrata cu roata olarului (o inventie ce se presupune ca a aparut in Mesopotamia), prelucrau bronzul si arama, se ocupau cu navigatia si comertul, avand legaturi mai ales cu Egiptul.

2. intre anii 2200-1500 au aparut marile palate in orase, precum si case de locuit cu 2-3 etaje iar populatia se afla in crestere. In aceeasi perioada, unele constructii par a fi fost distruse de catastrofe naturale, inseosebi curtremure, Creta fiind o zona de miscari seismice.

3. intre 1500-1200, ultima perioada a fost cea de maxima inflorire pe plan economic, social, artistic. Izvoare mitografice vorbesc despre Minos, regele din Cnossos, care ar fi reunit cetatile-state independente si a intemeiat un mare imperiu ce cuprindea si alte insule din Mare Egee, precum si de pe continent ( zona Peloponezului din Grecia actuala).

Organizarea sociala
La inceput, societatea cretana era organizata pe sistemul clanului, a unor familii cu origine comuna, care locuiau si erau inmormantati laolalta. Pe pacursul timpului, puterea politica s-a concentrat in mainile a doua clanuri, care au infiintat doua regate, la Cnossos si Phaistos. Capetenia era regele, numit vanax in textele miceniene, el era ajutat de un sfat al notabililor. Locuinta regelui era palatul, in jurul caruia se aflau locuintele si atelierele unor numerosi meseriasi care lucrau pentru rege: olari, curelari, tamplari s.a. Ca mod de organizare, cetatea minoica era un stat sclavagist, in care veniturile regelui si ale notabililor proveneau in buna masura din munca sclavilor.

Acestia erau folositi si ca vaslasi , agricultori pe domeniile regale. Cetatile minoice infiintasera contoare comerciale si colonii in insulele din Marea Egee sau pe continentul european. Exista o diviziune sociala care cuprindea patru mari clase, fiecare cu divinitatile si formele particulare de cult. Prima clasa era cea a regilor impreuna cu familiile lor si preotii. Un fapt mai putin obisnuit consta in aceea ca mare parte a clerului in Creta erau femei, care indeplineau actele de cult. Acestea erau ritualuri de initiere dar aveau si aspecte ce priveau conduita morala a tinerilor.

Numele de "minos" al regelui se pare ca era un nume comun, devenit apoi nume propriu. Sub influenta monarhiilor orientale, acesta era considerat fiu al divinitatii supreme. Guverna in mod absolutist, detinea principalele functii religioase, prezida marile sarbatori si stabilea calendarul acestora. Era totodata supremul legislator si sef militar. Insemnele regale erau sceptrul si securea cu dublu tais, numita labrys , pastrata in palatul regal, precum si floarea de crin.

A doua clasa, putin numeroasa, caci cretanii nu erau un popor razboinic, era a militarilor, carora li se acordau o serie de beneficii - parcele de pamant, sclavi proveniti din prada de razboi. Clasa agricultorilor si a crescatorilor de vite avea in proprietate personala o bucata de pamant si o gospodarie. Ei erau cei care aveau datoria de a intretine familia regala si pe notabilitati.

O alta clasa, mestesugarii, se bucurau de o pozitie sociala onorabila si, de asemenea, lucrau in slujba conducatorilor ca si pentru nevoile proprii. In afara claselor propriu-zise, se aflau marinarii si pescarii, oameni liberi, precum si servii (fosti locuitori ai teritoriilor ocupate de cretani, care trebuiau sa plateasca tribut si sa presteze corvezi) si sclavii propriu-zisi, recrutati dintre prizonierii de razboi, datornici, copii vanduti ca sclavi de parinti. Cei din urma indeplineau muncile cele mai grele, in constructii, in mine, pe corabii.

Spre deosebire de alte societati de acelasi tip, in Creta femeile se bucurau de drepturi egale cu barbatii, chiar aveau unele drepturi speciale, cum erau functiile religioase. Aveau drept de mostenire, luau parte alaturi de barbati la concursuri sportive, la jocurile cu tauri, la vanatori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.