Asamblarea pieselor prin presare

Trimis la data: 2013-10-30
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: gabriell
Dimensiune: 2123kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Imbinarea a doua piese pe o suprafata cilindrica circulara se poate efectua nemijlocit fara utilizarea buloanelor, penelor etc. Pentru aceasta este suficient a se asigura confectionarea pieselor, strangerea ajustajului, iar la asamblare - a presa o piesa in alta Figura 1.
Fortele de frictiune asigura imobilitatea imbinarii si permit preluarea atat a sarcinilor de torsiune, cat si a celor axiale. Intepenirea arborelui in bucsa permite, in afara de aceasta, de a incarca imbinarea cu moment de incovoiere.

Cursuri similare:

Lipirea este un procedeu de imbinare a doua piese metalice in stare solida folosind un material de adaos (topit) diferit de acela al pieselor de lipit. Adaosul, numit aliaj pentru lipit, are temperatura de topire mai mica decat aceea a metalelor de baza. Incalzit peste punctual sau de topire, aliajul patrunde intre suprafetele pieselor si formeaza solutii solide cu materialul acestora, realizand o imbinare numita lipitura.

La lipire muchiile pieselor nu se topesc, ceea ce permite mentinerea mai exacta a dimensiunilor si a formei, precum si efectuarea imbinarilor repetate la reparatii. Utilizarea lipirii in constructia de masini se executa in legatura cu implementarea pe scara larga a noilor materiale de constructie ( masele plastice ) si a otelurilor aliate de inalta rezistenta, multe dintre care se sudeaza rau. Drept exemple de utilizare a lipirii in constructia de masini pot servi radiatoarele automobilelor si ale tractoarelor, camerele de ardere ale motoarelor cu reactie cu oxidant lichid, paletele turbinelor. Conductele de combustibil si ulei.

Lipirea constituie una din principalele tipuri de asamblare in constructia de aparate, inclusive in radioelectronica, unde ele au mai mult rolul de legatura sin u repezinta imbinari de forta.
Eficacitatea utilizarii imbinarilor lipite, rezistenta lor si alte caracteristici calitative se determina in mare masura de calitatea procesului tehnologic, alegerea corecta a tipului de aliaj sau clei, regimul termic, curatarea suprafetelor planului de imbinare, protectia lor contra oxidarii speciale etc.

Exemple de constructie sunt prezentate in Figura 3 si 4. Asamblarea se formeaza ca rezultat al legaturilor chimice ale materialului pieselor si materialului de adios, numit aliaj. Temperatura de topire a aliajului este mai joasa decat temperature de topire a materialului pieselor, de aceea in procesul lipirii piesele raman rigide. La lipire aliajul topit se intinde pe suprafetele incalzite ale planului si imbinare ale pieselor. Suprafetele pieselor se degreseaza, se curata de oxizi si alte particule straine. Fara aceasta nu se poate asigura o buna higrosopicitate a suprafetelor cu aliajul si umplerea pieselor in planul de imbinare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.