Asigurarea hranei necesare omenirii

Trimis la data: 2014-06-05
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 146
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: lory000000
Dimensiune: 8246kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
La nivel international conceptul de securitate alimentara este definit ca fiind accesul pentru toata lumea si in mod permanent la hrana necesara unei vieti active si sanatoase.

Asigurarea securitatii alimentare este strict dependenta de realizarea unui echilibru durabil intre productia alimentara mondiala (dependenta, la randul ei, de resursele agroalimentare mondiale), populatia in continua crestere si veniturile, respectiv cererea sa de alimente.
Cresterea continua a populatiei globale, degradarea mediului inconjurator si competitia pentru accesul la resurse alimentare sunt provocari actuale si cu efecte extrem de ingrijoratoare pentru intreaga planeta. Cresterea populatiei in contrast cu diminuarea rezervelor alimentare este un semnal al unei viitoare competitii acerbe pentru resursele de hrana.Legatura dintre diminuarea rezervelor de hrana si cresterea populatiei, in special in Subcontinentul Indian si Africa, va genera noi probleme pentru statele dezvoltate si pentru cele emergente:

"hrana devine veriga slaba a lumii si tot metaforic, hrana devine petrol iar pamantul este noul aur", afirma Lester Brown in cartea "Planeta plina, farfuriile goale - noua geopolitica a deficitului de hrana".In atentia publicului a fost ridicata si problema erodarii solului care favorizeaza scaderea productiei alimentare la nivel global, determinand diminuarea rezervelor alimentare. Acest lucru scoate in evidenta cea mai grava problema actuala, asigurarea hranei pentru o populatie in crestere si folosirea eficienta a rezervelor globale.

Insuficienta produselor alimentare si calitatea acestora sunt cele mai raspindite calamitati sociale ale civilizatiei contemporane. Problema, de fapt, are un caracter regional caracteristic, in special, tarilor in curs de dezvoltare. Statistica pusa in evidenta in publicatiile ONU demonstreaza ca spre sfarsitul anilor '80, sufereau de malnutritte peste 500 milioane de locuitori ai Pamintului, din care circa 50% erau copii.Unul din indicatorii de baza ai subnutritiei este numarul de copii care primesc o cantitate prea mica de hrana pentru o dezvoltare normala.

Esenta problemei alimentare nu tine de insuficienta de alimente produse pe intrega planeta. Anual sint inregistrate surplusuri de produse alimentare pe glob. Cauza consta in faptul ca repartitia produselor alimentare nu coincide cu geografia consumului lor. Astfel, tarile puternic dezvoltate obtin mari surplusuri de produse alimentare, insa tarile slab dezvoltate nu dispun de resurse financiare necesare pentru a le procura in cantitati suficiente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.