Asigurarea mijloacelor de transport terestru si aerian - Asigurarea autovehiculelor pentru avarii si furt

Trimis la data: 2009-07-18
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.45 / 10
Downloads: 85
Autor: Sorin Valcu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Asigurarea mijloacelor de transport terestru si aerian - Asigurarea autovehiculelor pentru avarii si furt
Obiectul asigurarii:
Autovehicule fata de care asig are un interes asigurabil inmatriculate in Romania. Autovehiculele destinate trasportului de persoane: autoturisme, autobuze, autoturisme destinate trasportului de marfuri: camioane, autovehicule destinate unor activitati speciale: pompieri. Sunt acoperite atat cazurile in care autovehiculele sunt conduse de proprietar dar si de sotie si alte persoane care locuiesc in mod statornic cu asiguratul.

Cursuri similare:

Curs despre Asigurarea mijloacelor de transport terestru si aerian - Asigurarea autovehiculelor pentru avarii si furt
In cazul persoanelor juridice conducere autovehiculelor de catre membrii din conducere sau angajati.
In general politele casco sunt oferite in 2 variante:
1.Varianta standard
2.Varianta pentru toate riscurile

1.Varianta standard:
Riscurile sunt avariile produse de
a ) riscuri specifice diverselor accidente
b) riscuri generale:incendiu, explozie, grindina, inundatie, furtuna, cutremur, alunecari de teren, greutatea stratului de zapada sau gheata, avalanse.

2.Varianta pentru toate riscurile include riscurile din polita standard la care se adauga furtul autovehicului si furtul prin efractie a unor parti componente,dotari ale autovehicului si avarii produse cu aceasta ocazie.

La ambele categorii de polite se adauga despagubiri pentru:
- cheltuieli de transport ale autovehiculelor la cel mai apropiat atelier de reparatie sau la un loc de adapostire a acesteia daca nu poate fi reparat.
- se adauga pagubele si cheltuielile ocazionate de masurile de limitare a pagubelor.

Exceptii:
Nu se despagubesc pagubele prin intrbuintarea autovehiculelor sau defectele de fabricatie sau utilizarea unor materiale necorespunzatoare.

Nu se despagubesc pagubele cauzate de inghetarea apei din instalatiile masinii,de ungerea insuficienta a motorului ,de supraincalzirea lui sau pagubele produse de trepidatia autovehicului in timpul mersului.

Nu se despagubeste paguba produsa prin neutilizarea autovehicului ,componentelor de rezerva ale masinii aflate in portbagaj. a huselor,prelatelor,echipamentelor,dotarilor speciale,dotarilor speciale suplimentare dotarilor standard daca ele nu au fost notificate asiguratorului si incluse in suma asigurata.

Nu se include in despagubire avariile produse cu intentie sau conducand in stare de ebrietate sau participand la fapte criminale.
- avariile produse de evenimente majore,greve,revolte,nationalizare,contaminari.

Excluderile pentru riscul de furt:
- nu se acorda despagubiri daca politia nu confirma furtul sau tentativa de furt.
-daca la furt au luat parte membrii familiei asigurate sau angajati.
- daca in momentul furtului unor parti componente acestea erau dezmembrate si tinute in masina.
- daca cererea de despagubire este frauduloasa.

Stabilirea sumei asigurate
Suma asigurata se stabileste la valoare de nou a masinii din care se scade uzura in raport cu vechimea,gradul de utilizare a masinii.

In ce priveste val de nou aceasta se stabileste inmultind valoare in valuta cu cursul oficial al B.N.R din data incheierii politei.

Valoare astfel stabilita poate fi majorata la solicitarea asiguratului cu dotarile suplimentare aduse masinii.

Polita de asigurare prevede de regula o franciza deductibila care poate merge pana la 20% din fiecare dauna.Polita poate fi incheiata si fara franciza cu plata unei prime majorate. Politele pot fi incheiate pe un an sau pe 6 luni.In cazul celor pe 6 luni prima de asigurare se calculeaza prorate pentru fiecare luna avand in vedere 1/10 din prima anuala.

Procesul de constare,evaluare si stabilire a despagubirii
Constatarea se face de catre asigurator impreuna cu asiguratul sau prin expertii imputerniciti de asigurator.

Asiguratul are obligatia sa avizeze in scris asiguratorul in 3 zile lucratoare in cazul avariilor dar in 24 h in cazul furtului total sau partial.Despagubirea nu poate depasii suma asigurata,val daunei si nici valoarea reala a autovehicului la momentul producerii riscului.

Marimea pagubei are in vedere costul total al reparatiilor sau inlocuirii pieselor avariate,cheltuielile facute in scopul diminuarii pagubei si cheltuielile de transport la service-ul cel mai apropiat.

Societatile stabilesc de obicei o limita maxima de despagubire in caz de dauna totala reprezentand 80 % sau 90% din valoarea din nou al autovehicului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.