Asigurari - Sectia REI

Trimis la data: 2010-06-06
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 54
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 28
Autor: Iris Panait
Dimensiune: 87kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inca din primele stadii, omul a cautat sa previna aparitia pericolelor si a evenimentelor nedorite, astfel ca originile asigurarilor nu pot fi stabilite cu mare exactitate. Omul a cautat sa se protejeze pe el insusi, familia sa, apoi, pe masura ce a acumulat un patrimoniu (locuinta, animale, bunuri gospodaresti, etc.) sfera asigurarii s-a largit si mai mult.Astfel, inca din antichitate apar institutii apropiate de cele care asigura protectia individului si a bunurilor sale din zilele noastre. Este vorba de existenta societatilor de intrajutorare naturala a cioplitorilor in piatra din Egiptul Antic, de organizarea transporturilor in caravane, prin repartizarea costurilor datorate furturilor intre toti comerciantii care participau la transportul respectiv, de organizarea de asociatii a caror activitate consta in a da ajutor membrilor sai si familiilor acestora in caz de incendiu, deces, boala.

Cursuri similare:

In Evul Mediu, o data cu dezvoltarea schimburilor comerciale, cu amplificarea acordarii de imprumuturi, au aparut regulile principale care au stat la baza asigurarii moderne. Evolutia asigurarilor este strans legata de dezvoltarea comertului pe mare si a asigurarilor maritime, care au influentat in mare masura toate celelalte tipuri de asigurari, in special, asigurarile de transport.

Primele polite de asigurare maritima sunt scrise in limba italiana si reprezinta modelul pe baza caruia s-au dezvoltat ulterior contractele de asigurare, inclusiv politele Lloyd's (din Anglia). Cel mai vechi contract de asigurare care s-a pastrat a fost subscris la Genova, in 1347, iar prima companie de asigurari maritime dateaza din anul 1424, tot la Genova. Intr-o polita din anul 1385 se acopereau urmatoarele categorii de riscuri: calamitati naturale, riscurile marii, incendiu, aruncarea incarcaturii peste bordul navei, confiscare de autoritati locale.

Cuvantul polita, care deserveste astazi desemnarii contractului de asigurare, provine de la cuvantul italian poliz, care inseamna certificat, atestare. Cuvantul prima provine tot dintr-un termen italian prima, care presupune suma platita inainte, mijlocind transferul riscului asiguratului asupra asiguratorului.
Secolul al XIX-lea, desemneaza inceputul asigurarilor moderne. Din punct de vedere istoric, prima asigurare care a aparut sub o forma moderna este asigurarea maritima. Dupa aceea, s-au dezvoltat alte categorii de asigurari.

Au urmat asigurarile de viata, a caror baza a fost creata de catre finantistul italian Tonti, care a creat in Franta primele tontine. Tontinele sunt asociatii constituite pe o perioada determinata de timp, in decursul careia membrii asociatiei varsau la fondul comun o cotizatie anuala care varia in functie de varsta. La expirarea termenului pentru care a fost constituita asociatia, suma rezultata din capitalizarea cotizatiilor de-a lungul perioadei era repartizata intre membrii supravietuitori. Reprezenta asigurarea de supravietuire din zilele noastre.

La Londra, dupa marele incendiu din 1666, au fost create primele asigurari contra incendiilor. Apoi, pe parcurs, au aparut progresiv alte ramuri ale asigurarii, si anume: asigurarea impotriva accidentelor, mortalitatii animalelor, asigurarea cailor de cursa, asigurarea impotriva furtului, asigurarea de raspundere civila.
Insa, timp indelungat, reticentele de ordin moral au incetinit dezvoltarea anumitor categorii de asigurari.

Este cazul asigurarilor de viata, fata de care anumiti juristi considerau ca este imoral sa inchei pacturi asupra vietii umane. De asemenea, asigurarile de raspundere civila erau criticate, intrucat, s-a crezut ca daca o persoana sau o intreprindere se asigura impotriva consecintelor greselii sau neglijentei sale, ar determina o conduita expusa riscurilor si ar multiplica pagubele in loc sa le previna (ceea ce astazi se numeste risc moral).

In concluzie, factorii determinanti care au condus la aparitia asigurarilor sunt cei economici si sociali.
Dintre factorii economici se pot enumera:
a) schimbarea conditiilor economice generale, trecerea de la o economie exclusiv agricola la una diversificata (breasla, industrie, comert), care au dus la cresterea si adancirea raporturilor dintre oameni si a cauzelor generatoare de pagube. Importanta banilor in relatiile comerciale a favorizat ideea compensatiei banesti a pagubelor;

b) dezvoltarea schimburilor comerciale, succesul marilor targuri, inmultirea expeditiilor pe mare au aratat necesitatea asigurarii marfurilor si navelor impotriva riscurilor pe timpul transportului.
Dintre factorii sociali amintim:
a) accentuarea procesului de urbanizare, concentrarea populatiei in orase si aparitia noilor tipuri de locuinte, care au incurajat aparitia fenomenelor producatoare de pagube;

b) organizarea breslelor, care au favorizat solidaritatea acestor grupuri, in care membrii isi acordau ajutor reciproc in caz de pagube.
Aparitia asigurarilor moderne pe plan international a fost determinata de dezvoltarea calculului actuarial, ale carui etape principale sunt:
- legea numerelor mari: Blaise Pascal, in anul 1654;
- primul tabel de mortalitate: Christiaan Huyghens, in anul 1657;
- primul calcul de rente viagere: Jean de Witt, in anul 1660;
- primul tratat de actuariat: Richard Price, la mijlocul sec. al XVIII-lea.

Deci, pe plan international, de la inceputul secolului al XVIII-lea si pana in secolul al XIX-lea, s-au practicat trei mari forme de asigurari: asigurari maritime, de incendiu si de viata. Amplificarea si diversificarea acestora este legata de dezvoltarea activitatii economice si evolutia dreptului.

1.2. Evolutia asigurarilor in Romania
A. Istoricul asigurarilor in Romania
In tara noastra, o forma rudimentara de asigurare, manifestata inca din timpuri stravechi este asigurare animalelor denumita Hopsa, care consta in intrajutorarea reciproca a locuitorilor din aceeasi comuna in cazul accidentarii unei vite. Astfel, aceasta era taiata, iar carnea era impartita intre locuitorii comunei, fiecare platind o suma de bani pentru partea ce-i revenea. Prin aceasta, proprietarul pagubit isi acoperea dauna suferita.

Inceputurile asigurarii de persoane, cu caracter de mutualitate si intrajutorare, le reprezinta breslele din Transilvania, infiintate in secolul al XIV-lea, in care fiecare membru era obligat sa plateasca o taxa de inscriere, iar apoi cotizatii periodice. Sumele astfel stranse erau folosite pentru a suporta cheltuielile de inmormantare ale unui membru si pentru plata de ajutoare vaduvei si copiilor celui decedat.

S-au infiintat si s-au dezvoltat asociatii pentru stingerea incendiilor care functionau cu aportul si in favoarea mai multor comune invecinate. Este cazul Casei de Incendii, organizata la Brasov in anul 1744, fiecare membru trebuind sa plateasca trimestrial o suma de bani, pe seama careia puteau fi despagubiti cei care sufereau de pe urma unui incendiu.

Au luat fiinta asociatii de inmormantare, care, pe baza cotizatiei platite de membrii sai, se acopereau cheltuielile legate de decesul acestora.Prima organizatie de asigurare propriu-zisa a fost intemeiata de catre Asociatia Meseriasilor din Brasov (1844), sub denumirea de Institutul General de Pensii din Brasov. Acest institut avea caracter specific de asigurari de viata.

Inceputurile asigurarilor moderne in Romania se situeaza cu peste 125 de ani in urma, prin infiintarea in anul 1871 societatii de asigurare Dacia. In anul 1873 a fost infiintata societatea Romania, iar in anul 1882, cele doua societati de asigurare au fuzionat sub denumirea de Dacia - Romania. Tot in acest an s-a infiintat societatea de asigurari Nationala.

Pana la primul razboi mondial, au luat fiinta si au functionat un numar relativ mare de societati de asigurare, care au avut un caracter sporadic, nereusind sa se consolideze si sa acorde despagubiri sau sume asigurate, care sa ajute efectiv populatia si intreprinderile iar riscurile cuprinse in asigurare erau relativ restranse. S-au practicat, in principal, trei categorii de asigurari: asigurari de viata, de incendiu si transporturi fluviale si maritime.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.