Asigurari de bunuri

Trimis la data: 2010-08-13
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 52
Autor: Ramona Grecu
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Polita flotanta poarta denumirea si de polita de alimentare pentru ca se incheie pentru o suma de asigurare egala cu intreaga valoare a marfurilor ce fac obiectul exportului sau importului respectiv. Asiguratul trebuie sa informeze asiguratorul de efectuarea fiecarui voiaj si de conditiile derularii acestuia: cantitatea de marfa, nava ce o transporta, clasa navei, ruta, etc., inainte de plecarea navei. Deoarece proprietarul marfurilor le poate vinde pe parcurs, inainte de ajungerea acestora la destinatie, asiguratul va primi pentru fiecare voiaj acoperit de polita flotanta, cate un certificat de asigurare. Cu ajutorul acestora, noii proprietari pot primi despagubirea in caz de producere a pagubei.
Polita "open cover" sau contractul de abonament este o forma mai raspandita a politelor generale. Se incheie pe o perioada mai mare, de obicei 12 luni si se reinnoieste anual printr-o intelegere tacita sau este incheiata pe o perioada nedeterminata de timp. In dreptul englez, polita "open cover" este considerata un "gentleman's agreement", in care asiguratul trebuie sa declare toate transporturile iar asiguratorul sa elibereze sub semnatura o polita individuala.

Polita globala este destinata acoperirii expeditiilor la purtator si nu se stabileste o limita a valorii globale. Ea se fixeaza ca o suma forfetara ce se revizuieste odata cu fiecare transport. Semnarea unor astfel de polite se practica de obicei la expeditiile postale.
Suma pentru care se incheie contractele de asigurare mariti-ma este suma pe care o solicita asiguratul.

Aceasta suma ar trebui sa fie egala cu valoarea bunurilor pentru care s-a incheiat asigurarea, fiind dovedita cu facturi, bonuri fiscale, factura proforma. Valoarea asigurata ar trebui sa fie egala cu suma asigurata.

Din diferite considerente, din care unele depind de vointa asiguratului, acesta comunica o suma pentru asigurare mai mica sau mai mare decat valoarea asigurata. Suma pe care o va primi in cazul ivirii riscului va fi proportionala cu suma de asigurare.Indemnizatia acordata de asigurator ca urmare a daunelor suferite de asigurat este calculata in raport cu suma asigurata din contractul de asigurare, cu valoarea bunului si cu paguba suferita.

Daca suma asigurata este mai mica decat valoarea reala a bunului, la o paguba totala indemnizatia va fi egala cu suma asigurata.In cazul pierderilor partiale, indemnizatia se va calcula in raport de pierdere si de sistemul de acoperire din contract si anume: principiul raspunderii proportionale, principiul primului risc si principiul raspunderii limitate.

Asiguratul are obligatia de a informa imediat pe asigurator despre dauna ivita. Trebuie sa ia toate masurile pentru limitarea efectelor.
Are dreptul sa incaseze indemnizatia.
Asiguratorul are obligatia de a plati indemnizatia
Are dreptul sa verifice toate elementele din contract.
Armatorii creaza un fond mutual din care vor fi des-pagubiti membrii asociatiei si pt. evenimentele pt. care societatile de asigurare nu-si asuma riscul.

Urmaresc protejarea activa a membrilor clubului, acordandu-le despagubiri ca urmare a raspunderii fata de terti, altele decat cele pentru care societatile de asigurari semneaza contracte;
- principiul dominant al functionarii unui astfel de club este "mutualitatea" , fiind o societate non-profit.
- membrii clubului sunt in acelasi timp si asigurati si asiguratori;
- asociatia da dovada de o operativitate ridicata preluand imediat raspunderea care apare;
- cluburile P&I nu emit polite de asigurare, simpla calitate de membru ii indreptateste sa primeasca despagubirea;
- cluburile P&I acopera numai riscuri pe care nu le acopera politele de asigurare obisnuite.

Asigurarea pe transportul auto se face atat pentru autovehicul cat si pentru marfa transportata. Raspunderea partilor incepe odata cu incarcarea marfurilor in camion, dupa ce asiguratul a platit prima de asigurare. Prima de asigurare se stabileste in raport de autovehiculul in cauza precum, de natura marfurilor transportate si ambalajului acestora. Sumele asigurate se stabilesc de comun acord intre parti avand la baza documentele de transport si proprietate. Prin contract se asigura bunurile uzual ambalate precum si mijlocul de transport asa cum prevad conditiile generale de transport
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.