Asigurari si reasigurari - clasificare

Trimis la data: 2009-11-01
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Nedelcu Tamara
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asa cum se observa asigurarile reprezinta un mecanism complex de finantare a riscului aflat la dispozitia persoanelor si agentilor economici.
Prin urmare este necesara clasificarea acestora in functie de mai multe criterii. Din punct de vedere al obiectului asigurarii avem:
- asigurari de persoane
- asigurari de bunuri
- asigurari de raspundere civila
Asigurarile de persoane se refera la acoperirea riscurilor care afecteaza starea fizica a oamenilor: supravietuire, deces, invaliditate temporara si invaliditate permanenta, accidente existand astfel asigurari de viata si asigurari de accidente.

Cursuri similare:

Asigurarile obligatorii sunt caracterizate prin faptul ca sunt reglementate prin lege. Caracterul obligatoriu deriva fie datorita frecventei ridicate de aparitie a riscurilor asigurate, dar si severitatii unor daune cu frecventa scazuta.
In Romania la ora actuala cea mai cunoscuta forma de asigurare obligatorie este asigurarea de raspundere civila auto. Pana inainte de 1991 mai exista caracterul de obligativitate si asupra cladirilor, a calatorilor C.F.R. (costul asigurarii era inclus in pretul biletului de tren), a animalelor si culturilor agricole.

La ora actuala se pune din nou in discutie instituirea obligativitatii in asigurarea cladirilor (teama executivului de un cutremur devastator asemanator celui din anul 1977, precum si de alte catastrofe naturale. Aceasta si deoarece fondurile aflate la dispozitie sunt limitate si prevad si alte destinatii).
In schimb in tarile dezvoltate ale lumii (S.U.A, Japonia, statele U.E.) exista mai multe asigurari obligatorii - auto, pentru cladiri etc.
Asigurarile obligatorii prezinta o caracteristica foarte importanta. Datorita caracterului national se inregistreaza o dispersie foarte mare a riscurilor, precum si in cazul aparitiei daunelor acestea sunt compensate eficient.

Tot ca o forma de asigurare obligatorie poate fi perceputa si asigurarea bunurilor achizitionate prin leasing sau rate, sau asigurarea imobilelor cu care se gireaza in favoarea bancilor in momentul contractarii de credite.
Asigurarile facultative se caracterizeaza prin faptul ca incheierea asigurarii se realizeaza prin liberul consimtamant al asiguratului si prin existenta unei polite de asigurare care sa-i acopere riscurile dorite.
Datorita faptului ca dispersia riscului este mult mai mica decat in cazul asigurarilor obligatorii si primele de asigurare au un nivel mai ridicat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.