Asigurari si transporturi

Trimis la data: 2010-10-06
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 5.28 / 10
Downloads: 131
Autor: Laris Tuca
Dimensiune: 52kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Motivatia aparitiei asigurarilor ca forma de protectie; conceptul de risc si modalitati de evitare a acestora in afacerile economice.
Riscul este o categorie economica, sociala, politica sau naturala caracterizata prin urmatoarele trasaturi specifice:eveniment incert dar posibil si viitor, efectele sale fiind pagubitoare material sau moral si o data produse nu mai pot fi inlaturate.

Cursuri similare:

Modalitati de evitare a riscurilor in afacerile economice:
1.Elasticizarea iesirii din contract in timpul derularii lui ( cand producerea riscului este evidenta, iar intreruperea functionarii contractului ar atenua sau inlatura efectul prejudiciilor), prin utilizarea de clauze specifice cum ar fi: clauzele suspensive, rezolutorii sau alte tipuri de clauze.

2.Utilizarea unor clauze contractuale asiguratorii (prevederi contractuale in sensul acoperirii pagubelor rezultate din lipsuri si deteriorari), compensarea prejudiciilor facandu-se de catre partea in culpa, refuzul acesteia ducand la litigiu.

3.Garantii bancare : acestea pot garanta: plata exporturilor prin acreditiv documentar sau scrisoare de credit;rambursarea creditelor;a avansurilor;calitatea marfurilor si efectuarea livrarilor conform termenelor stabilite.
4.Constituirea rezervelor compensatorii - fonduri de rezerva in scopul acoperirii unor riscuri probabile ramase in afara garantiilor
5.Constituirea de garantii prin utilizarea gajului asupra bunurilor mobiliare si a ipotecii asupra bunurilor imobiliare
6.Interventia statului prin acordarea de fonduri in cazul unor contracte de interes pt economia nationala.

7.Acoperirea riscurilor asigurabile de catre societatile de asigurare.
Asigurarea, coasigurarea, autoasigurarea, reasigurarea, retrocedarea - cauzele aparitiei si functiile acestora;Asigurarea este un serviciu prestat de companii specializate numite asiguratori pe baza unor contracte specifice incheiate cu asiguratii (persoane fizice sau juridice) prin care v-or fi acordate indemnizatii in cazul producerii riscurilor (numite asigurari) platindu-se pretul numit prima de asigurare.

Coasigurarea - procedeul consta in incheierea de catre companiile ce doresc sa asigure sume foarte importante in acelasi timp a mai multor contracte de asigurare cu asiguratori diferiti, acestia preluand fiecare o anumita proportie din totalul sumei asigurate. Autoasig (propia asig) - prin care se constituei un fond prorpiu al asiguratului care va fi utilizat pt acoperirea unor daune care nu au alta sursa de acoperire (de compensare).

Reasigurarea - aceasta reprezinta un serviciu prestat de companii specializate (reasiguratori) si catre care companiile de asigurari directe ce devin reasigurati cedeaza o parte din riscurile acumulate de la proprii clienti. Reasiguratul va putea solicita plata de despagubire din partea reasiguratorului conform conditiilor contractului incheiat, dar numai dupa ce face dovada ca a efectuat platile corespunzatoare de indemnizatii catre proprii asigurati.

Retrocedarea - reprezinta serviciul prin care companiile care au preluat riscuri in reasigurare pot sa cedeze la randul lor catre alte companii din sistem care devin retrocesionari pentru contractul respectiv iar compania care cedeaza riscul devine retrocedent
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.