Asigurari sociale

Trimis la data: 2010-05-09
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 27
Autor: Valentina Popa
Dimensiune: 154kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Politicile sociale reprezinta o disciplina de studiu a serviciilor sociale si a statului bunastarii.Domeniul de studiu a "crescut" in timp, serviciile sociale sunt intelese ca fiind cele care acopera domenii ca: securitatea sociala, locuirea si locuintele, sanatatea si educatia - cei "cinci piloni"- la care se alatura somajul, detentia.O serie de autori arata faptul ca politicile sociale sunt legate de activitatile celor "cinci piloni" si se identifica cu clasicul stat al bunastarii.
Statul bunastarii clasic (chiar daca cei "cinci piloni" nu sunt universal agreati) va contine politicile de mentinere a veniturilor, securitatea sociala, politicele si serviciile de sanatate, servicii sociale individuale si politicile de locuinte.

Politicile sociale nu reprezinta doar un studiu asupra societatii si asupra problemelor acesteia - saracie, inegalitate, discriminare, somaj, marginalizare ci reprezinta studierea mecanismelor de raspuns la aceste probleme astfel ca prin actiunile promovate sa fie atinsa bunastarea.

De asemenea, studiul politicilor sociale este aplecat spre crearea structurilor institutionale care sa le implementeze programele de furnizare si de sustinere a bunastarii. In esenta Politicile sociale studiaza nu numai actiunile indreptate catre obtinerea bunastarii populatiei, dar si modalitatile prin care aceste actiuni sa dovedeasca grade cat mai mari de eficienta si de eficacitate. Aceasta presupune ca au fost atinse tintele, iar rezultatele se caracterizeaza prin bunastare adica imbunatatirea unui fenomen ca urmare a introducerii unei politici sau alteia.

Politica sociala are o serie de functii a caror importanta nu poate fi neglijata:functii de reglare, prin care se incearca restabilirea unui echilibru in acele sectoare in care piata produce dereglari. De aceea, interventia programelor sociale se recomanda ca o complementaritate pentru imperfectiunile pietei;

functii compensatorii care se refera la mecanismul redistribuirii prin care se inlatura o parte din distribuirile inegale ale pietei;functii protective care urmaresc acoperirea unor situatii de risc: batranete, boala, incapacitate de munca;functii de satisfacere a unor nevoi colective prin consum individual care nu pot fi realizate eficient prin mecanismele pietei: invatamantul, cultura, stiinta.

Toate aceste functii sunt asociate conceptului de bunastare, care este, de fapt, obiectivul principal al politicilor sociale. Toate masurile intreprinse, atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere social, urmaresc imbunatatirea calitatii vietii prin asigurarea unui trai decent membrilor colectivitatii (bunastare colectiva).

Bunastarea colectiva poate fi realizata atat prin mecanisme directe ce decurg din functionarea pietei (distributie primara legata de mecanismele de alocare a resurselor si a veniturilor) cat si prin mecanisme redistributive (transferuri).

Bunastarea individuala si cea colectiva (cu referire in special la dimensiunea care masoara nivelul de trai al individului) poate fi produsa printr-un ansamblu de mecanisme complexe. Sursele bunastarii pot fi: piata, familia, comunitatea, statul (fig. 1).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.