Asigurarile maritime - riscurile cu care se confrunta asigurarile maritime

Trimis la data: 2009-03-10
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 25
Autor: Catalina Manescu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Asigurarile maritime - riscurile cu care se confrunta asigurarile maritime
a) asigurabile
b) neasigurabile
Riscurile obisnuite:
-riscuri ale marii: furtuna, naufragiul, esuarea, coliziunea, abordajul, furtul, nelivrarea, capturarea, sechestrarea, aruncarea unei parti de marfa peste bord etc
-riscuri speciale se asig separate la solicitarea expresa a solicitatului (scurgerea lichidelor, spargerea materialelor casante, incinerarea cerealelor)

Cursuri similare:

Curs despre Asigurarile maritime - riscurile cu care se confrunta asigurarile maritime
Riscurile de razboi care se pot produce; sechestre, capturarea marfii, blocada.

Riscuri de greva: marfa poate ramane nedescarcata.

Riscurile excluse: evaporarea lichidelor, uscarea cerealelor, moartea naturala a animalelor, dar si pagubele pricinuite de intarzierea sosirii la destinatie sau pierderile datorate lipsei unui ambalaj corespunzator.

Pierderile care se inreg se num avarii.
Avariile pot fi de natura materiala (incarcatura,nava), dar si de cheltuieli (exceptionale facute pt salvarea voiajului respectiv).

Avarii :
- dupa gradul de cuprindere:pierdere partial sau totala, ambele in ce priveste marfa, nava, fie navlul.
- dupa modul de preluare in asigurare si de despagubire, avarii: avarie particulara, avarie comuna.

Avaria partiala se refera la daunele produse de un risc asigurat sau la incarcatura, dar care nu sunt atat de mari astfel incat sa fie consideratepierdere totala. Pot imbraca forma unei deprecieri calitative, lipse dar nu integrale din bunurile transportate, o distrugere dar netotala la coprpul navei, la echipamente, dotari,motoare care pot fi reparate fara ca costul sa depaseasca valoarea comerciala a navei.

Pierdere totala poate fi reala sau prezumata. Cea reala:distrugerea fizica totala , confiscarea sau furtul, luarea de valuri de pe punte.

Cea prezumata totala: fie pierderea este inevitabila, fie costul salvarii, reparatiei, reconditionarii vor depasi valoarea acestor bunuri la destinatie, antrenand abandonarea acestora.
Cand cuantumul tuturor reparatiilor ar depasii 75% din suma asig sau din valoarea nevei,asiguratorul are dreptul sa considere ca exista o pierdere totala prezumata si poate:

- sa comunice asiguratorului o pierdere totala, situatie in care primeste suma asigurata, concomitant cu abandonarea navei in proprietatea asiguratorului.

- sa considere pierderea ca fiind partial, recuperand prin asigurare despagubirea echivalenta cu paguba.

Avarii particulare pt ca se refera fie la incarcatura, fie la nava si in ambele cazuri fara a implica o actiune deliberate altcuiva (paguba sau chelt extraordinara facuta in mod intentionat de catre comandantul navei ptr a salva expeditia maritime in ansamblu=> interesul comun al participantilor , adica proprietarii marfii, navei)

Avarii comune:aruncarea peste bord in timpul furtunii, chelt privind dezesuarea unei nave care a esuat din cauza furtunii, coliziunea cu alta nava si includerea chelt de remorcare, reparative si alte costuri aferente, schimbarea fortuita arutei datorita pericolelor si costurilor suplimentare datorate acestui lucru.

Asigurarea bunurilor transportate maritime
Exista 3 categorii de asigurari:
1) Conditia A este cea mai cuprinzatoare deoarece cuprinde toate riscurile bunurilor cu exceptia unor excluderi. Excluderi: pierderile, avariile, chelt provocate de compotarea necorespunz voita a asiguratorului, pierderea uzuala de greutate, sau rezultand din ambalarea necorepunz sau viciile proprii, chelt rezultate din intarzierea sosirii la destinatie chiar daca intarzierea rezulta dintr-un risc asigurat, insolvabilitatea proprietarilor, urmaritorilor, angrositorilor navei, pagubele provocate de starea tehnica necorespunz a navei daca acest lucru nu a fost cunoscut in momentul asigurarii de asigurator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.