Asistenta persoanelor cu handicap

Trimis la data: 2010-10-27
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 71
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavia Vieru
Dimensiune: 111kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ce este dizabilitatea? Unde putem sa o intalnim? Aceste intrebari par extrem de banale. Raspunsul bazat pe simtul comun sugereaza ca majoritatea oamenilor apreciaza ca dizabilitatea ar desemna situatiile in care mintea si corpul nu functioneaza corespunzator. De exemplu, o persoana care este paralizata prezinta dizabilitate. In reprezentarile obisnuite, dizabilitatea continua sa sa fie perceputa din perspectiva unor deficiente (lipsa vederii, paralizia) sau ca forma de asistenta (bastonul alb sau cainele pentru nevazatori, fotoliul rulant pentru cei cu dificultati de deplasare). Un astfel de "model" al dizabilitatii presupune ca aceasta ar fi un eveniment tragic care afecteaza o minoritate de persoane.

Cursuri similare:

Aceasta conceptualizare isi arata limitele in fata multor situatii ale persoanelor cu dizabilitati. Abordarea comparatista are ca rezultat conturarea dihotomiei, a clivajului dintre "normalitate" si "dizabilitate", pe baza unor criterii mai mult sau mai putin precizate, mai mult sau mai putin discutabile. Orice dihotomie este reductionista, mai ales atunci cand este aplicata fiintelor umane. Postulatul esential al acestei abordari considera ca exista o legatura de cauzalitate intre anumite deficiente si posibilitatile de a actiona;

insa, recurgerea la aceasta semnificatie pare a nu fi de mare utilitate in incercarea de a aprecia situatia celor cu afectiuni cronice congenitale avand manifestari episodice (cum ar fi epilepsia), sau a celor cu afectiuni cronice caracterizate printr-o aparitie insidioasa si o evolutie pe termen lung (cum ar fi bolile cardio-vasculare, renale, ale articulatiilor). Chiar daca astfel de persoane sunt in mod uzual desemnate ca apartinand categoriei bolnavilor cu afectiuni cronice, ele se confrunta cu serioase probleme de insertie-reinsertie sociala. In aceeasi situatie se afla si persoanele cu afectiuni mintale.

In mod similar, persoanele varstnice nu sunt incluse in imaginea existenta referitoare la persoanele cu handicap, intrucat se considera ca este "normal" sa apara anumite deficiente fizice ori psihice, o reducere a functionalitatii organismului uman odata cu inaintarea in varsta.In plus, limitele unei asemenea abordari mai rezulta din faptul ca notiunea de "normal" nu este neutra din punct de vedere axiologic, fiind inalt valorizata: ceea ce este comun pare a fi si de valoare, iar ceea ce este neobisnuit, "anormal", provoaca un anumit prejudiciu. In mod frecvent, mai mult sau mai putin explicit, exista tendinta de a se asocia "normalul" cu ceea ce este corect, dezirabil, prin simplul fapt ca apartine marii majoritati a membrilor unei colectivitati.

In spiritul acestei conceptualizari traditionale, imaginea persoanelor cu dizabilitati tinde sa fie dominata de aspectele ce tin de "neputinta" (absenta a puterii fizice, psihice, economice, profesionale, relationale, civice etc.). Unul dintre efectele imediate este cel al discreditarii sau al prejudiciului cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati. Mecanismele unei asemenea utilizari sociale a notiunii de "handicap" au fost evidentiate de sociologul american Ervin Goffman, care i-a atribuit semnificatia de stigmat. Stigmatul apare ca o relatie dintre un atribut si un prejudiciu pe care acesta il declanseaza la nivelul persoanei.

In acest mod, persoana cu atributul respectiv ajunge sa fie discreditata. La baza reprezentarii sociale a handicapului, dupa Goffman, s-ar situa postulatul paralelismului dintre "fizic", "mintal"si "moral" care determina o tendinta de inferare de la un anumit deficit, de la o anumita dizabilitate, la o incapacitate sau la o inferioritate generala. In consecinta, o deficienta particulara se transforma intr-un stigmat, marcand intreaga personalitate, careia ii induce o discreditare. Focalizarea asupra deficientei sau dizabilitatii face ca "anormalitatea" fizica sau intelectuala sa ajunga sa fie apreciata ca atributul definitoriu al persoanei cu handicap, careia i se neglijeaza calitatile si potentialul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.