Asistenta sociala - functii si caracteristici

Trimis la data: 2010-10-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 41
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: SAbina Tudorache
Dimensiune: 82kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sistemul national de asistenta sociala reprezinta ansamblul de institutii si masuri prin care statul, prin autoritatile administratiei publice centrale si locale, colectivitatea locala si societatea civila intervin pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare ori permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanei, familiei, grupurilor ori comunitatilor. Asistenta sociala, componenta a sistemului national de protectie sociala, cuprinde serviciile sociale si prestatiile sociale acordate in vederea dezvoltarii capacitatilor individuale sau colective pentru asigurarea nevoilor sociale, cresterea calitatii vietii si promovarea principiilor de coeziune si incluziune sociala (Legea nr. 47 din 08 martie 2006 privind sistemul national de asistenta sociala)

Cursuri similare:

Menirea asistentei sociale este de a asigura accesul acelor persoane care nu se pot adapta prin forte proprii la societatea in care traiesc, cei care nu se pot bucura de drepturile fundamentale si elementare precum cel de a beneficia de o alimentatie corespunzatoare, de un adapost decent, de servicii de ingrijire a sanatatii, igiena, educatie, de o sursa stabila de venit si de posibilitati de autorealizare.
Procesul prin care cetatenii beneficiaza de masuri de protectie sociala si ajutor profesionist in vederea satisfacerii nevoilor lor si a unei bune integrari in societate constituie asistenta sociala.

Altfel spus ansamblul activitatilor profesionale prin care persoanele pot beneficia de procesul de asistare in vederea rezolvarii sau ameliorarii situatiei lor este procesul de asistare sociala (M. Roth, A. Rebeleanu, Asistenta sociala Cadru conceptual si aplicatii practice, Ed. Presa Universitara Clujeana, Cluj Napoca, 2007, introducere)
Asistenta sociala ("Social Work", in tarile de limba engleza) reprezinta ansamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate de protejare a unor persoane, grupuri, comunitati cu probleme sociale, aflate temporar in dificultate, in criza si deci vulnerabile.

Acestea, datorita unor motive personale de natura economico-materiala, socio-culturala, biologica sau psihologica nu au posibilitatea de a se integra prin mijloace si eforturi proprii in colectivitate, in limitele unui mod normal, decent de viata. Pentru o anumita perioada de timp, ele nu pot duce o viata activa, auto-suficienta, fara un ajutor economico-material sau fara un suport fizic, moral, social din exterior.

Asistenta sociala are deci un rol de promovare a solidaritatii sociale. Acest rol social contribuie la mentinerea unitatii si specificului asistentei sociale si se exprima in acordarea ajutorului, in sentimentul de compasiune, in incurajarea intelegerii dintre oameni.
Cum am aratat, asistenta sociala functionala este una din conditiile bunului mers al unei societati democratice, dat fiind ca ea desemneaza un ansamblu de institutii, programe masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunitatilor cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate, care, datorita unor motive de natura economica, socio-culturala, biologica sau psihologica, nu az, prin mijloace si eforturi proprii, posibilitatea unui mod de viata decent.

Conform definitiei Asociatiei Nationale Americane a practicienilor din domeniul muncii sociale , asistenta sociala este o activitate profesionala orientata spre oferirea de ajutor oamenilor - considerati ca indivizi, ca membrii de familie sau de grup si ca membri ai unei comunitati - in vederea cresterii si /sau refacerii capacitatii lor de functionare sociala si a obtinerii resurselor care sa le asigure o viata traita cu demnitate in cadrul social dat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.