Asociatii de organisme acvatice

Trimis la data: 2010-04-13
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina_P
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Bazinele acvatice, indiferent de natura si dimensiunile lor, cuprind doua biotipuri: masa apei sau pelagialul si substratul bazinului sau bentsalul.
Masa apei este populata de organismele animale si vegetale care impreuna formeaza pelagosul. In functie de locul lor de trai, de existenta sau nu a organelor de deplasare activa, pelagosul cuprinde urmatoarele asociatii de organisme: pleustonul, neustonul, planctonul si nectonul.
Populatiile de organisme legate de substratul bazinului acvatic formeaza bentosul. Unele specii pot exista ca forme pelagiale o anumita parte a ciclului biologic (faza de ou, larva). iar ulterior devin forme bentonice. Privitor la comunitatile de organisme hidrobionte este utilizata si notiunea de seston care cuprinde totalitatea corpurilor vii sau moarte, de marimi diferite, care plutesc sau inoata in apa si pot fi retinute prin filtrare.

Sestonul este alcatuit din bioseston format din organisme vii din apa si cupride planctonul, neustonul, pleustonul si nectonul si abioseston sau tripton format din componente moarte ale sestonului precum detritusul autohton (rezultat din activitatea planctonului, nectonului, pleustonului, si bentosului din respectivul bazin acvatic) sau detritusul alohton adus de apele ce vin in bazinul acvatic (Pricope, 2000).

Pleustonul cuprinde comunitati de organisme acvatice vegetale sau animale, a caror corp partial emers, pluteste la suprafata apei si a caror deplasari pasive sunt conditionate in cea mai mare parte de curentii de aer.In lacurile dulci, pleustonul este reprezentat prin plante cu frunze plutitoare, nefixate prin radacini precum iarba-broastei (Hidrocharis morsus ranae), lintita (Lemna trisulca, L. minor, L. polirrhiza, L. gibba, L. arrhiza), pestisoara (Salvinia natans).

In apele marine, pleustonul este reprezentat de organisme animale din grupul sifonoferelor (celenterate, hidrozoare) precum Psyhalia physalis (corabia portugheza), Physophora hydrostatica, Vellela velella care plutesc la suprafata marilor si sunt deplasate de vant.
Hidrobiontii pleustonului prezinta adaptari pentru viata acvatica cat si pentru cea aeriana: coloratia criptica protectoare, transparenta fata de actiunea radiatiei solare puternice, respiratia aeriana, etc. (Pricope, 2000).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.