Aspecte generale privind agregatele termice metalurgice

Trimis la data: 2010-01-05 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Daniel_T Dimensiune: 206kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Majoritatea proceselor metalurgice (elaborarea fontelor, a otelurilor, a aliajelor neferoase, retopirea in diferite scopuri, incalzirea in vederea deformarii plastice ulterioare prin laminare, forjare, matritare, etc., incalzirea in vederea realizarii tratamentelor termice si termochimice, uscarea argilelor pentru turnatorie, sinterizarea, etc.), se desfasoara la o temperatura mai mare decat temperatura mediului ambiant.
Pentru a realiza aceste procese este necesar un aport de caldura (energie termica) din exterior, sau conservarea unei cantitati de caldura, in interiorul unui corp, procese care se realizeaza prin incalzire, respectiv izolare termica.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Dupa cum se stie din principiul al doilea al termodinamicii, transferul de caldura se realizeaza in mod natural de la un sistem termodinamic cu o temperatura ridicata la unul avand o temperatura mai scazuta.
Procesele metalurgice mentionate mai sus, se desfasoara in asa numitele agregate termice. Ca o definitie succinta, agregatul termic metalurgic, reprezinta un ansamblu de corpuri in care se desfasoara un proces termotehnologic metalurgic. De aceea agregatele termice metalurgice se mai numesc si agregate termotehnologice metalurgice (A.T.M) .

Aceste procese termotehnologice se desfasoara pe seama schimbului energetic intre elementele componente ale A.T.M si intre A.T.M si mediul ambiant. In baza acestei observatii putem spune ca A.T.M reprezinta un sistem termodinamic. Deoarece intre un A.T.M si mediul ambiant au loc schimburi de energie mecanica (datorita diferentelor de presiune care se stabilesc) si schimburi de energie termica sub forma de caldura, A.T.M poate fi considerat, un sistem termodinamic neizolat.

De asemenea intre A.T.M si mediul ambiant, au loc si schimburi de masa, datorita diferitelor procese de evacuare a gazelor, de evacuare si introducere a incarcaturii metalice, etc. In consecinta, A.T.M poate fi considerat si un sistem termodinamic deschis.
In majoritatea cazurilor, mediul ambiant pentru un A.T.M. il reprezinta hala industriala in care functioneaza, cu atmosfera din interiorul acesteia, precum si cu celelalte agregate si instalatii montate in interiorul halei.

Deoarece conditiile in care se afla mediul ambiant amintit mai sus nu se modifica semnificativ in timp, iar regimul de functionare al A.T.M este oarecum cvasiconstant, putem spune ca intre A.T.M si mediul ambiant se stabileste un regim stationar din punct de vedere termodinamic, regim care este caracterizat de marimile de stare cunoscute din termotehica.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.