Aspecte generale privind creditarea bancara

Trimis la data: 2010-04-20
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 0
Autor: Mhaileanu Irina
Dimensiune: 73kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Creditul este unul din motoarele principale ale intregului angrenaj economico-social. Utilizarea rationala a creditului sporeste puterea productiva a capitalului si asigura cresterea productiei. Creditul permite disponibilizarea de fonduri lichide pentru investitii sau activitati curente. Rolul primordial al bancilor comerciale ramane de-a lungul a mai multor secole strans legat de calitatea lor de intermediari in contextul relatiei economii-investitii. Cu toate ca, astazi activitatea bancilor comerciale a devenit foarte complexa, esenta acestora consta in principal in mijlocirea creditului si efectuarea platilor intre agentii economici si/sau persoanele fizice.

Cursuri similare:

Bancile crediteaza acele sfere ale economiei care necesita mijloace banesti, contribuind la prosperarea economiei nationale. Bancile comerciale acorda credite sectoAZrului real al economiei pentru acoperirea cheltuielilor de productie, precum: combustibilul, energia, taxele etc, ce asigura finisarea productiei. De asemenea, ele acorda credite investitionale necesare relansarii tehnologice, achizitionarii de tehnologii, mecanisme moderne, procurarii unor complexe industriale, meAZcanisme de fabricatie moderne etc.

In acest mod, bancile comerciale contribuie la sprijinirea si dezvoltarea durabila a economiei nationale.
Bancile comerciale contribuie in mod substantial si la sustinerea nivelului de trai al populatiei prin acordarea creditelor de consum, a creditelor pentru educaAZtie si invatamant, pentru procurarea, reconstruirea si repararea imobilelor.

Dar, pe cat de util si avantajos este creditul, pe atat de primejdios deviAZne el atunci cand nu este utilizat in conformitate cu principiile sale si cu ceAZrintele echilibrului economico-financiar.
!Un pericol, in acest sens, prezinta asa-numita supracreditare, care duce la mari dezechilibre economice, finanAZciare si monetare, generand, atunci cand ia proportii, inflatia. !De asemenea, subcreditarea - utilizarea creditului in scopul finantarii unor activitati econo mice insuficient fundamentate poate provoca dezechilibru structural in economia nationala, disproportii intre ramurile si sectoarele ei de activitate.

Cunoasterea mecanismului creditar nu este posibila fara cercetarea trasaturilor acestuia in cadrul sistemului credit.
In general, cand se fac abordari ale sistemului de credit, de obicei se subinteleg doua aspecte: totalitatea de institutii financiar-creditare, care realizeaza si organizeaza relatiile de credit; totalitatea relatiilor, a formelor si metodelor de creditare.
Veriga principala a structurii institutionale a sistemului de credit sunt bancile, insa este evident faptul ca sistemul de credit exprima o notiune mai larga si mai complexa decat sistemul bancar.

In viziunea economistului american F. Mishkin sistemul financiar cuprinde diverse tipuri de institutii financiare: banci, companii de asigurare, fonduri mutuale, companii financiare si banci investitionale; toate acestea fiind riguros reglementate de guvern . Conform acestor viziuni institutiile financiare la randul lor se clasifica in institutii depozitare si institutii financiare nondepozitare. Institutiile depozitare sunt acei intermediari financiari, care accepta depozite de la populatie, agenti economici si de la alte institutii, si folosind resursele respective in special sub forma de credite.

Categoria institutiilor depozitare consta in principal din diverse tipuri de banci. Unele tari clasifica institutiile depozitare in institutii bancare si non-bancare. In acest caz, in grupul institutiilor non-bancare sunt inclusi acei intermediari care accepta depozite si acorda credite, dar nu sunt calificate ca banci, deoarece din unele cauze tehnice sau functionale (nu indeplinesc functia de asigurare a mecanismului de plati) respectivele sunt excluse in afara legislatiei bancare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.