Aspecte investitionale privind operatiunile de reorganizare ale SA

Trimis la data: 2010-08-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei Luvinescu
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Reorganizarea societatii se efectueaza prin fuziune (contopire si absorbtie), dezmembrare (divizare si separare) sau transformare, in conformitate cu Codul civil, cu prezenta lege, cu legislatia antimonopol si cu legislatia cu privire la valorile mobiliare.In cazurile prevazute de legislatia antimonopol si de alta legislatie, reorganizarea societatii poate fi efectuata numai cu acordul organului de stat abilitat.

Cursuri similare:

Hotararea privind reorganizarea unei sau mai multor societati se ia de:
a) adunarea generala a actionarilor fiecarei societati in parte;
b) instanta de judecata in cazurile prevazute de lege;
c) organul abilitat, in cazul aplicarii Legii insolvabilitatii nr.632-XV din 14 noiembrie 2001.

Hotararea privind reorganizarea societatii va prevedea termenele de reorganizare, modul de determinare a proportiilor si marimii cotelor fondatorilor (actionarilor) in capitalul social al societatilor antrenate in reorganizare.Reorganizarea societatii se efectueaza pornindu-se de la valoarea de piata a activelor societatii. Organul executiv al fiecareia dintre societatile implicate in reorganizare va intocmi un raport scris, detaliat, prin care se va explica proiectul reorganizarii si se va preciza temeiul juridic si economic al propunerii, in special coraportul de schimb al actiunilor.

In termen de 15 zile de la data luarii hotararii privind reorganizarea, societatea va instiinta in scris creditorii sai despre acest fapt si va publica o comunicare in Monitorul Oficial al Republicii Moldova in doua editii consecutive.Creditorul este in drept a cere societatii sa intreprinda masurile prevazute la art.45 alin.(4) in termen de 2 luni de la data publicarii instiintarii despre reorganizarea societatii. In cazul lipsei cerintelor creditorilor fata de societate, hotararea de reducere a capitalului social intra in vigoare dupa 2 luni de la data publicarii. In cazul existentei cerintelor mentionate la art.45 alin.(4), hotararea de reducere a capitalului social intra in vigoare dupa satisfacerea acestora.

Pentru inregistrarea societatii aparute in procesul reorganizarii prin fuziune, dezmembrare sau transformare se depun documentele prevazute de legislatie si autorizatia Comisiei Nationale a Pietei Financiare. In cazul depistarii unor devieri de la legislatie, Comisia Nationala a Pietei Financiare este in drept sa refuze eliberarea autorizatiei privind reorganizarea societatii.

Hotararea privind reorganizarea societatii se prezinta Comisiei Nationale a Pietei Financiare spre autorizare in termen de pana la 6 luni de la data adoptarii. In cazul nerespectarii termenului indicat, hotararea de reorganizare isi pierde valabilitatea.

Cauza principala a fuziunilor si achizitiilor rezida in mediul concurential, si anume in globalizarea, diversificarea concurentei, progresul tehnologic, liberalizarea pietelor. Fiecare din acesti factori in parte si in combinare cu altele impune necesitatea revizuirii prognozelor si reevaluarii activelor de catre toate companiile. De aceea, avantul tranzactiilor de fuziuni si achizitii corespund perioadelor modificarilor structurale, crizelor si avanturilor industriale, inflatiei, revolutiilor tehnologice, respectiv, cand are loc restructurarea organizatorica esentiala a economiei si reevaluarea activelor ei.

Motivatia de baza a companiilor in derularea tranzactiilor de fuziuni si achizitii rezulta din dorinta de a asigura perspective de crestere si de obtinere a avantajului financiar prin cresterea capitalizarii curente. Printre alte stimulente economico-financiare se numara: obtinerea efectului economiei de scara; reducerea cheltuielilor de comercializare prin integrarea verticala in cadrul lantului valoric; accesul la piete si la tehnologii noi, cresterea cotei detinute a pietei, largirea capacitatilor de productie, optimizarea managementului, asigurarea efectului de sinergie prin unirea resurselor mai multor companii etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.