Aspecte privitoare la degradarea mediului

Trimis la data: 2010-06-30
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian_P
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Problematica degradarii mediului a devenit in ultimele decenii un factor international de mare risc. Unii il apreciaza ca pe cel mai important factor de risc pentru securitatea internationala. Necesitatea ocrotirii mediului ambiant, in conditiile poluarii si distrugerii mediului, produse neincetat, perioade lungi de timp, a condus la aparitia in lume a miscarii ecologiste. Ea devine pe zi ce trece o componenta tot mai importanta a relatiilor internationale. Scopul ei este de a milita pentru protectia mediului ambiant, impotriva fenomenelor de poluare si de degradare a cadrului natural ca urmare a exploatarii intensive a resurselor pamantului si a practicilor industriale irationale.

Cursuri similare:

Mutatiile produse pe pamant, in atmosfera si in oceane, restrangerea unor resurse naturale, poluarea excesiva a mediului inconjurator, cresterea accelerata a populatiei in diferite zone ale globului, procesul de urbanizare si industrializare, interactiunea lor negativa si alte fenomene au creat probleme de mare importanta pentru intreaga planeta. Revolutia tehnico-stiintifica contemporana si aplicarea ultimilor descoperiri ale acesteia in domeniul militar, accelerarea nemaiintalnita a cursei inarmarii si in special a celei nucleare au dus la noi situatii periculoase, necunoscute in trecut.

In aceste conditii, in numeroase tari au aparut si s-au dezvoltat grupari ale "verzilor", care au evoluat in organizatii si partide distincte. Pe parcurs, aceasta miscare spontana, dar si organizata, diversificata sub aspectul componentei sociale, si al conceptiilor politice, a depasit cadrul ecologic, angajandu-se in viata politica de ansamblu, dar militand pentru dezarmare nucleara si pace, deziderate dovedite a fi utopice, in conditiile agresivitatii unora dintre marile puteri ale lumii, ca si a unor neintelegeri grave dintre state mici sau mijlocii, de multe ori catalizate de puterile care si in epoca contemporana continua sa practice vechea politica de divide et impera.

In unele tari aceste partide au obtinut importante succese electorale.
Problematica echilibrului ecologic are un caracter national, zonal si international. Subdezvoltarea si saracia unei foarte mari parti a globului pamantesc creeaza o presiune foarte mare asupra mediului. In numeroase state, mari parti din populatie traiesc exclusiv din exploatarea padurilor si din braconaj. Mari concerne de industrie poluanta din statele dezvoltate ale lumii isi devarsa reziduurile in marile si oceanele lumii, ori le transporta in tari subdezvoltate. Experientele nucleare si poluarea au creat sparturi in stratul de ozon care, la nivelul anului 2000, totalizau o suprafata egala cu cea a celor doua Americi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.