Atentie si cognitie - mecanisme cognitive ale captarii si fixarii atentiei

Trimis la data: 2010-11-16
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Mandru Antonia
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asa cum a reiesit din cursul precedent, stimulii sau mesajele pe care le percepem in mod constient si deliberat sunt cele care au cel mai mare impact asupra retelei noastre de convingeri si asupra comportamentului nostru. Pentru a explica motivele pentru care ne expunem doar anumitor mesaje (sau stimuli), nu si altora, trebuie sa incercam sa explicam mecanismele si procesele care fac posibil fenomenul atentiei.

Cursuri similare:

Intelegerea faptului ca indivizii urmaresc mereu un scop sau altul sau ca efectueaza o sarcina sau alta ne poate explica, in prima instanta, importanta diferita pe care o acorda diferitilor stimuli. "Indiferent de sarcina, numai o mica parte din valul de informatii din mediu sunt relevante pentru scopul propus. Marea majoritate a informatiilor sunt irelevante. Astfel, sistemele senzoriale si creierul trebuie sa aiba o modalitate de selectie a informatiilor - permitand numai intrarea informatiilor relevante pentru sarcina prezenta si eliminand informatiile irelevante.

Daca acest proces de filtrare nu ar exista, informatiile irelevante ar coplesi informatiile relevante si nu am mai putea duce la capat nici o sarcina" . Or, acest proces de filtrare este posibil datorita atentiei. Cum functioneaza si cand intervine insa acest filtru al atentiei?
(A)Modele cognitive ale atentiei. Din perspectiva strict computationala, trebuie gasita o explicatie sau un model privind modalitatile in care sunt selectate informatiile sau mesajele care vor fi procesate de structurile cognitive in regim de constienta.

Altfel spus, trebuie ca functia principala a atentiei - cea de selectie a stimulilor sau mesajelor - sa fie integrata in activitatile si arhitectura sistemului cognitiv. De-a lungul timpului s-au cristalizat trei modele cognitive esentiale ale atentiei: modelul filtrajului timpuriu, al filtrajului tarziu si cel al filtrelor atenuate. Sa luam pe rand cele trei modele si sa incercam sa le evidentiem trasaturile de baza . (A1)Modelul filtrajului timpuriu.

Acest model a fost propus in 1958 de Broadbendt si pleca de la premisa ca informatiile oferite de cele cinci simturi sunt stocate, in prima faza, in memoria de scurta durata (careia ii era atribuita o capacitate nelimitata de stocare). Selectia informatiilor stocate si directionarea acestora catre memoria de lunga durata ar fi efectuata de anumite mecanisme de filtrare. Ce sunt aceste mecanisme de filtrare? In esenta, este vorba de niste procese prin care se "blocheaza procesarea unor informatii, favorizand prelucrarea preferentiala a altor informatii. Cu cat procesarea este mai elaborata, cu atat stocarea in memoria de lunga durata este mai persistenta" .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.