Atitudini si comportamente politice

Trimis la data: 2014-04-30
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 68
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: lenu
Dimensiune: 100kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Agentii sau actorii, - individuali (lideri) sau colectivi (mase, clase, natiuni, popoare, rase etc.), oameni reali si concreti, entitati bio-psihologice si socio-culturale, participanti la viata comunitatii globale - reprezinta pe cei implicati in societate, in diverse activitati si din varii motive. Este evident ca viata este determinata atat de capacitatile acestor oameni de-a se organiza si conduce, cat si de calitatea relatiilor care se stabilesc intre ei in vederea pastrarii identitatii proprii fata de Sine, ca si fata de alte comunitati. Specific individualitatii umane este tocmai organizarea si autoorganizarea continua, dinamica, evolutiva care se formeaza si se dezvolta prin acumularea experientei de viata.
In cadrul existentei si manifestarilor sale, fiinta umana se poate prezenta ca persoana, personalitate si personaj. In vorbirea curenta se asociaza pana la nediferentiere conceptele de persoana, personalitate si personaj. De aceea, in continuare, vom analiza sensurile acestor termeni. Apoi vom identifica particularitatile persoanei, personalitatii si personajului politic in contextul organizarii si conducerii complexitatii sociale.

Astfel, termenul de persoana provine din latinescul "persona" sau din grecescul "prosopon" (masca, rol, actor). La romani "persona" era masca folosita in piesele de teatru. Ulterior notiunea s-a referit atat la rolul jucat pe scena, cat si la cel interpretat in realitate. Preluat din lumea teatrului, conceptul a fost folosit de filosofi, teologi, medici, literati, sociologi, psihologi etc. imbogatindu-si permanent semnificatiile si nepierzandu-si din importanta. Din punct de vedere subiectiv, persoana exista prin Eu. Prin constiinta Eului persoana se prezinta pe sine cu toate atributele sale.

In orice situatie fiecare dintre noi ne manifestam ca Eu si ne opunem altora tot ca Eu. Eul se formeaza prin aparitia constiintei de sine si a constiintei in general. Eul si constiinta se determina reciproc: constiinta de sine descopera Eul care, ulterior, devine constiinta. In timp ce constiinta este definita "ca functie de sinteza care permite unui subiect sa-si analizeze experienta actuala in functie de structura personalitatii sale si sa se proiecteze in viitor" , constiinta de sine este inteleasa ca "luare la cunostinta Sinelui

(s.n., dimensiune biologica a insului, dubla deschidere spre exterior a privirii si dorintei) si, in acelasi timp, distinctie fata de celalalt" Constiinta de sine este definita de J. Stoetzel (1965) ca: imaginea sociala a corpului nostru; un nume ca indice al statutului insului; producere de judecati despre noi insine; sustinere a nivelului de aspiratie; identificare cu rezultatele activitatii individului;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.