Atributiile Presedintelui Romaniei

Trimis la data: 2010-11-06
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Relu_G
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
PROMULGAREA - reprez. actul, seful de stat autentifica textul legii constatand astfel regularitatea adoptarii sale.Promulgarea se realizeaza prin emiterea unui decret presidential in temeiul caruia legea urmeaza sa fie numerotata si publicata. Presedintele trebuie sa asigure promulgarea legilor in cel mult 20 de zile . In acest scop legea va fi examinata sub aspect constitutionalitatii sale , a oportunitatii solutiilor pe care le contine, al redactarii si acuritatii dispozitiilor stabilite. Ca urmare a acestei examinari , daca rezulta ca o anumita prevedere a legii sau legea in ansamblul sau nu este corespunzatoare , Presedintele Romaniei poate cere Parlamentului sa o reexamineze. In caz de necontitutionalitate cererea se adreseaza Curtii Constitutionale prin care I sa confirmat constitutionalitatea,Presedintele Romaniei este obligat apoi sa promulge legea in max. 10 zile.

Cursuri similare:

Presedintele Romaniei poate declara cu aprobarea prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau generala a fortelor armate. In cazul unei agresiuni armate indreptate inpotriva tarii, presedintele ia masuri de respingere a agresiunii si le aduce neantarziat la cunostinta parlamentului printr-un mesaj
Totodata presedintele instituie , potrivit legii, starea de asediu sau de urgenta in intreaga tara sau in unele localitati si solicita Parlamentului incuviintarea acestei masuri in termen de 5 zile.

H. ATRIBUTIILE PRESEDINTELUI IN DOMENIUL POLITICII EXTERNE
- Incheie tratate internationale in numele Romaniei , negociate de Guvern, pe care le supune spre ratificare Parlamentului intr-un termen rezonabil.
- Primeste scrisori de acreditare a reprezentantilor diplomatici ai altor state
- La propunera Guvernului acrediteaza sau recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea , desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

ACTELE JURIDICE ALE PRESEDINTELUI
In exercitarea atributiilor sale , presedintele emite decrete care pot fi cu caracter normativ sau individual si care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei (partea I ); nepublicarea duce la inexistenta decretului.
Unele dintre decretele Presedintelui trebuie sa fie contrasemnate de prim-ministru.Decretele Presedintelui sunt calificate ca acte administrative producatoare de efecte juridice.

RASPUNDEREA JURIDICA A PRESEDINTELUI ROMANIEI
In tara noastra Presedintele se bucura de imunitate , insa imunitatea nu inlatura raspunderea sa politica si juridica. Raspunderea politica a Presedintelui este prev.in Constitutie in art.95 in cazul savarsirii unei fapte grave prin incalcarea prevederilor Constitutionale. In aceste situatii Presedintele poate fi suspendat din functie de catre Camera Deputatilor si Senat , reunite in sedinta comuna, prin vot dupa consultarea Curtii Constitutionale. Cu privire la situatiile ce i se imputa Presedintelui da explicatii Parlamentul .Daca propunerea de suspendare se aproba in cel mult 30 de zile, se organizeaza un referendum pr demiterea Presedintelui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.