Audit intern

Trimis la data: 2010-07-16
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 7.36 / 10
Downloads: 150
Autor: Manuela danila
Dimensiune: 48kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cuvantul audit isi are originea in latinescul audio, audire: a asculta si a cunoscut in decursul vremurilor multiple interpretari, intelesuri care nu au mai avut de a face cu etimologia.In ciuda acestor denaturari istorice, totusi procesul de audit, respectiv auditul intern se regaseste ca facand parte din viata unei intreprinderi in perioada recesiunii economice americane de la inceputul secolului al XX-lea. Atunci era nevoie ca auditorii financiari, externi, sa se bazeze pe o serie de lucrari efectuate de personal independent, dar angajat al intreprinderii, fara ca acest personal sa intocmeasca sinteze si sa exprime concluzii.

Cursuri similare:

Personalul intreprinderii a capatat abilitati, ce-i drept canalizate pe functia contabila, dar utilizarea acestor profesionisti si pentru intocmirea altor lucrari a avut ca efect perceptia pozitiva asupra a ceea ce efectuau in cadrul intreprinderii.

Auditorii externi utilizau aceste ajutoare numai pentru lucrarile din sistemul financiar si contabilitate, dar cu timpul domeniul de competenta s-a largit, auditul intern devenind o functie a intreprinderii, ca oricare din functiile consacrate.

Pornind de la aceste experiente, activitatea de audit intern este relativ noua, date semnificative privind organizarea si desfasurarea profesiei de auditor intern fiind inregistrate in anul 1941, cand a aparut Institutul International al Auditorilor Interni (IIA - Institute of Internal Auditors) in Statele Unite ale Americii. Cu aceasta ocazie s-a observat necesitatea dezvoltarii acestei profesii, cele mai multe pareri degajand incredere in viitorul profesiei, managerii avand nevoie de rezultatele muncii auditorilor interni.

Un pas important s-a realizat in Franta, cand in anul 1960 s-a infiintat Institutul Francez al Auditorilor si Consultantilor Interni (IFACI), ulterior cele mai importante contributii la evolutia auditului intern fiind aduse de scoala si practica franceza in domeniu. Evident ca IFACI este afiliat la IIA, care la randul sau are peste 85000 de specialisti in mai mult de 120 de tari din intreaga lume.

IFACI a contribuit, nu numai in Franta, la modul de intelegere a rolului si locului auditului intern, precum si la pozitionarea functiei de audit intern in cadrul oricarei entitati.

Acest lucru s-a observat si prin faptul ca auditorii interni au inceput sa fie specialisti cu experienta, depasind in majoritate varsta de 30 de ani, sporind gradul de incredere in rapoartele acestora. In acelasi timp a crescut diversitatea pregatirilor profesionale, a profilelor, a atragerii de experti datorita evolutiei functiei si a competentei profesionistilor.

Totodata, economia reala a impus renuntarea intelesului auditului intern legat numai de functia finaciar-contabila si cresterea acoperirii acestuia prin atasarea functiei de audit intern la directia generala a unei entitati. Auditul intern este subordonat conducatorilor entitatilor devenind un instrument puternic de depistare a riscurilor din organizatiile in care functioneaza.

Pe plan mondial auditul intern cunoaste si alte grupari ale organismelor nationale, de multe ori apelandu-se la criterii geografice sau de limba, cum ar fi Confederatia Europeana a Institutelor de Audit Intern si Uniunea francofona a Auditului Intern.

Evolutia functiei de audit intern a avut ca rezultat pozitiv mai multe revizuiri in anii 1981, 1991 si 1995, ultima care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2002 constituind o revizuire totala a tot ceea ce se obtinuse in domeniul profesiei pana la acea data, iar preocuparile de revizuire continua tocmai datorita complexitatii activitatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.