Audit multinational

Trimis la data: 2009-04-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 5.82 / 10
Downloads: 2
Autor: Ioana Marica
Dimensiune: 46kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pregatirea Romaniei pentru integrarea in Uniunea Europeana a impus preluarea unor noi domenii, care sa duca la eficientizarea activitatii economice si la inlaturarea unor neconcordante intalnite atat in activitatea intreprinderilor cat si a institutiilor publice. Astfel, pe langa adoptarea Standardelor Internationale de Contabilitate la nivelul agentilor economici, pregatirea la trecerea la un nou sistem contabil, bazat pe Sistemul European de Conturi 95 la institutiile publice, precum si alte imbunatatiri legate de legislatia economica si fiscala, s-a impus si organizarea activitatii de audit, atat la agentii economici, cat si la institutiile publice.

Cursuri similare:

Auditul nu este o activitate recenta, el fiind utilizat inca de pe vremea lui Carol cel Mare, iar persoanele care desfasurau aceasta activitate purtau numele de "Missi Dominici". De asemenea, sunt izvoare istorice care identifica auditul pe vremea regelui Eduard I, iar persoanele se numeau "auditori".

Pana in secolul al saisprezecelea, auditul era cerut de regi, imparati, biserici si state, care erau ordonatori de audit, iar activitatea de audit era desfasurata de catre clerici sau scriitori regali. Obiectivele activitatii de audit erau acelea legate de pedepsirea persoanelor care deturnau fonduri. Intre anii 1700-1850, ordonatorii de audit erau statele, tribunalele comerciale si actionarii, care desemnau ca auditori contabilii, iar scopul auditului era protejarea patrimoniului si oprirea fraudelor.

Dupa 1850, cand economia mondiala a cunoscut o revigorare puternica mai ales datorita marilor descoperiri ale secolului al XIX-lea, ordinatorii de audit au ramas statul si actionarii, care foloseau pentru aceasta activitate profesionisti contabili si juristi. Deja in aceasta perioada, obiectivele auditului s-au diversificat si pe langa eliminarea fraudelor si erorilor a aparut ca obiectiv si atestarea fiabilitatii situatiilor financiare.

Dupa anul 1900 au aparut ca auditori, profesionistii in audit si contabilitate, care aveau ca obiectiv, alaturi de evitarea fraudelor si atestarea fiabilitatii bilantului. Un imbold deosebit dat dezvoltarii auditului l-a dat marea criza mondiala din 1929-1933, cand lucrarile de audit erau comandate de stat, actionari sau banci, care cereau examinarea rapoartelor financiare emise de diversele companii sau intreprinderi.

Dupa 1940 obiectivul principal al auditului a constat in "atestarea sinceritatii si regularitatii situatiilor financiare" ale entitatilor economice. Incepand din anul 1970 obiectivele auditului s-au extins si spre asigurarea conformitatii cu normele legale in vigoare, cu respectarea principiilor si regulilor contabile si de evaluare, dar si pe linia calitatii managementului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.