Auditul cererii de marfuri

Trimis la data: 2010-04-05
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Nistor_F
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definirea misiunii auditului intern a constituit domeniul preocuparilor pentru multi specialisti, dar cea data de Lawrence B. Sawyer - cu ocazia unei conferinte - este considerata ca rezumand cel mai bine rolul acesteia, si anume: "Auditul intern reprezinta evaluarea independenta a numeroaselor operatiuni si sisteme de control dintr-o organizatie prin care se stabileste daca se urmeaza proceduri si politici adecvate se stabilesc standarde se determina daca resursele sunt folosite economic si eficient si daca misiunile programate sunt efectiv indeplinite si daca obiectivele organizatiei sunt atinse".
Functia de audit a luat nastere odata cu criza financiara din 1929 din Statele Unite. Auditul intern este o functie care isi are radacinile in contabilitate si prin care trebuie sa se asigure controlul intern al organizatiilor, astfel incat sa fie protejate interesele firmei (intreprinderii). Auditorul traditional se ocupa de faptele deja petrecute; el trebuia sa investigheze datele deja contabilizate. Aceasta conceptie veche despre audit a fost inlocuita de o orientare noua care necesita un consilier managerial pe toate planurile si care isi aduce contributia in domenii diverse, pe termen scurt, mediu si lung.

Descentralizarea intreprinderilor a dus la descentralizarea puterii dar si la cresterea riscurilor.
Pentru audit aceasta inseamna o orientare strategica misiunile fiind definite si indeplinite in concordanta cu obiectivele strategice stabilite de intreprindere. Alaturi de criteriile vechiului audit, acum se adauga preocuparea pentru asigurarea viitorului. In aceasta optica, marketingul constituie o axa importanta a auditului.
Auditorul nu mai este un expert in puncte slabe, el devine acum un consilier intern al intreprinderii.

Functia de audit este deschisa intregii firme: nu mai vorbim doar de o revizie contabila, ci de audit informatic, audit social, audit juridic. Aceasta dechidere este adesea insotita de specializarea tehnica (de calificarea) a auditorului. Auditul informatic indica o evolutie spre un sector de inalta tehnologie, dar si de mare risc. Dupa analiza functiei de audit intern, din punct de vedere al evolutiei este interesant de abordat si aspectul metodologic al auditului. Fie ca este vorba despre subiectul abordat, fie ca este vorba despre mediu, auditul se bazeaza pe principii si un cadru de lucru permanent. La nivelul principiilor, L.B.Sawyer a elaborat zece legi ale auditului, care pot fi enuntate astfel:

1. Cunoasterea obiectivelor unitatii auditate; trebuie, intr-adevar stiut care este locul acestui serviciu in organizatie, finalitatea urmarita, obiectivele fixate.
2. Cunoasterea tipurilor de control stabilite pentru verificarea operatiunilor: intreaga activitate poate sa contina, din multiple motive, erori care pot duce, din neatentie, la aparitia fraudei; organismul care efectueaza controlul trebuie sa detina mijloace proprii de verificare care actioneaza ca niste "anti-corpi", garantand buna "sanatate" a informatiilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.