Auditul financiar - obiective, concepte, rol

Trimis la data: 2010-12-14
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nistor_T
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asigurarea rezonabila se obtine atunci cand auditorul a selectat suficiente probe de audit pentru a reduce riscurile la un nivel acceptabil de scazut.
Probele de audit sunt necesare pentru a sustine opinia auditorului si raportul. Sunt cumulative ca natura si sunt obtinute urmare a procedurilor de audit efectuate pe parcursul auditului.
Sistemul de inregistrari contabile al entitatii este o sursa importanta de probe de audit. Activitatea cea mai dificila o reprezinta obtinerea si evaluarea probelor de audit.

Cursuri similare:

ISA-urile nu analizeaza singular cele doua categorii de riscuri ci mai degraba recurge la o evaluare combinata a riscului de denaturare semnificativa, totusi auditorul poate separa sau combina dupa caz functie de tehnicile sau metodologiile de auditare preferate si de consideratii practice.
Riscul de detectare. Pentru un nivel dat al riscului de audit, nivelul acceptabil al riscului de detectare comporta o relatie invers proportionala cu riscurile evaluate de denaturare semnificativa la nivelul afirmatiilor.

Riscul de detectare este legat de natura, momentul si intinderea procedurilor auditorului pe care le stabileste pentru a reduce riscul de audit la un nivel acceptabil de scazut. Reprezinta deci o functie a eficacitatii unei proceduri de audit si a aplicarii de catre auditor a respectivei proceduri. Aspecte precum: planificarea adecvata, distribuirea corecta a personalului in echipa misiunii, aplicarea scepticismului profesional si supervizarea si revizuirea muncii de audit efectuate, concura la cresterea eficacitatii unei proceduri de audit si reduce probabilitatea ca un auditor ar putea sa selecteze o procedura de audit neadecvata.

Limitarile inerente ale unui audit rezulta din:
ISA-urile, luate impreuna, ofera standarde pentru munca auditorului in indeplinirea obiectivelor generale ale acestuia. ISA-urile trateaza responsabilitatile generale ale auditorului, ca si consideratiile adiacente ale auditorului relevante pentru aplicarea acelor responsabilitati la teme specifice. Domeniul de aplicare, data intrarii in vigoare si orice limitare specifica privind aplicabilitatea unui ISA specific sunt clarificate in fiecare ISA. Exceptand situatia in care ISA prevede contrariul, auditorului ii este permis sa aplice un ISA inainte de data intrarii in vigoare specificata in acesta.

In efectuarea unui audit, ar fi posibil ca auditorului sa i se impuna sa respecte dispozitiile din legi sau din reglementari in plus fata de ISA-uri. ISA-urile nu eludeaza legea sau reglementarea care guverneaza un audit al situatiilor financiare. In situatia in care astfel de legi sau reglementari difera de ISA-uri, un audit efectuat doar in conformitate cu legea sau reglementarile nu va fi considerat ca fiind in conformitate cu ISA-urile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.