Auditul si managementul riscurilor

Trimis la data: 2010-11-27
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Valentina_L
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Una din principalele cauze conflictuale intre profesionistii contabili si clientii lor de audit precum si potentialii utilizatori ai informatiei contabile o reprezinta faptul ca acestia din urma nu inteleg deosebirile dintre un esec economic si un esec de audit, dar si intre un esec de audit si un risc de audit, situatiile financiare nepunand in evidenta unele aspecte de acest gen.

Cursuri similare:

Un esec economic apare atunci cand o entitate este incapabila sa-si ramburseze datoriile fata de creditorii sai sau sa faca fata asteptarilor investitorilor din cauza unor conditii economice generale sau specifice entitatii, cum ar fi: o recesiune, luarea de decizii gresite de catre management sau aparitia unor concurente neasteptate. Punctul culminant al esecului economic este declararea starii de insolvabilitate si chiar a falimentului.

Esecul de audit apare atunci cand auditorul exprima o opinie de audit eronata ca rezultat al unui esec de a se conforma Standardelor Internationale de Audit si a respectarii principiilor Codului Etic.
Exemplu: angajarea unor debutanti cu un nivel scazut de cunostinte in executarea unor lucrari de audit, acestia nereusind sa descopere anumite prezentari semnificativ eronate pe care un auditor mai experimentat le-ar fi putut identifica.

Riscul de audit reprezinta riscul ca un auditor sa concluzioneze ca situatiile financiare prezinta o imagine fidela si sa decida exprimarea unei opinii fara rezerve, cand, in realitate, aceste situatii contin prezentari semnificativ eronate.
Dat fiind faptul ca auditorii nu pot colecta informatii probante decat pe baza de testare sau esantionare si ca detectarea unor fraude ,,bine lucrate" poate fi foarte dificila, va exista intotdeauna un anumit risc ca auditorul sa nu descopere o frauda semnificativa, cu toate ca au fost respectate intocmai standardele de audit.

Daca un auditor nu da dovada de rationament profesional necesar si de un scepticism adecvat in cursul unui audit, se produce un esec de audit.
In vederea formarii unei opinii privind situatiile financiare, auditorul apeleaza la proceduri care ii permit sa obtina un grad rezonabil de certitudine ca acestea sunt corect intocmite sub toate aspectele semnificative. Verificarea tuturor aspectelor cu privire la situatiile financiare trebuie sa tina seama de existenta permanenta a factorilor de risc si de importanta relativa a acestora, iar abordarea acestor riscuri sa fie de o maniera adecvata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.