Auditul si politica de pret

Trimis la data: 2010-04-09
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Suzana_F
Dimensiune: 58kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Notiunea de pret reprezinta nucleul negocierilor in cadrul tranzactiilor comerciale. Pretul constituie unul dintre elemente pe care seful de produs le are la dispozitie pentru a duce la bun sfarsit politica definita la nivelul conducerii generale a firmei. El face parte integranta din strategie si, din acest motiv, trebuie sa existe o coerenta intre pret si celelalte elemente componente ale mixului de marketing (produs, distributie, promovare). Pretul reprezinta elementul de legatura intre strategie si planul de marketing al firmei. Elaborarea planului anual de activitate al firmei nu va putea fi realizata decat dupa o analiza aprofundata a politicii de pret a produsului.
Prezenta concurentei este legata si de curba de viata a produsului. Daca se are in vedere curba prezentata in Fig.6.1.a. se poate constata ca in perioada de lansare, competitorii sunt putini. In faza de declin insa, multi concurenti prefera sa se retraga de pe o piata care devine, pe zi ce trece, mai putin profitabila. Deci, si strategia de pret va varia in functie de curba de viata a produsului.
Pretul constituie "instrumentul" strategic care permite intreprinderii "lider" sa obtina profiturile cele mai mari posibile.

Aceasta explica faptul ca, in faza de lansare, intreprinderea care aduce produsul pe piata va stabili un pret in general ridicat intrucat clientii nu au posibilitatea de a face comparatii cu alte produse similare.In faza de crestere, intreprinderea va cauta sa-si mareasca partea din piata, practicand, fara indoiala, un pret mai mic, dar care se va situa, totusi, la un nivel destul de ridicat. In aceasta faza, concurenta se manifesta in domeniul marcii produsului. Strategia de urmat pentru combaterea acesteia va fi aceea de impunere pe piata prin preturi.

Totusi, reducerea de pret trebuie sa fie rezonabila, deoarece nu toate produsele, prin economiile de scara, pot acoperi nivelul reducerilor de pret ale primei intreprinderi. Aceasta strategie de "razboi prin preturi" reprezinta primele semne ale apropierii de maturitate. Piata detinuta, devenind stabila, firma va trebui sa se orienteze spre noi parti de piata si sa incerce iesirea din ramurile care suprvietuiesc cu dificultate. Reducerea pretului devine "arma" pentru atingerea acestor obiective. Consecinta inevitabila va fi reducerea marjei de piata a fabricantilor care vor dori sa vanda aceleasi cantitati care sa le permita mentinerea unui nivel acceptabil al profitului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.