Balanta de plati externe

Trimis la data: 2010-01-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Mihai
Dimensiune: 243kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Importanta balantei de plati pentru dinamica economiilor mici si deschise a devenit unul din subiectele cele mai dezbatute in ultimele decenii. Principalele controverse privesc rolul contului curent si finantarea acestuia in dinamica economiilor nationale atit in ceea ce priveste cresterea economica in sine, cit si pentru fluctuatiile acesteia.

Cursuri similare:

In activitatea financiar-valutara a unei tari intervin o serie de operatiuni din care unele maresc venitul national, iar altele il micsoreaza, de aceea este neaparat necesar de a se mentine un echilibru intre cele doua genuri de operatiuni pentru a nu ajunge la pierderi de venit national.Echilibrul valutar este o componenta a echilibrului general economic. Echilibrul valutar se realizeaza in cazul in care exista o echivalenta intre incasarile si platile in valuta, a unei tari, intr-o perioada de timp determinata. Echilibrul total se refera la egalitatea generala a incasarilor si platilor in valuta:
Ex + Cr.pr. = Im + Cr.ac.

Calitatea echilibrului valutar consta in realizarea lui prin cat mai putine credite, adica sa nu apara ca realizat prin contractarea unei datorii in strainatate. Echilibrul valutar trebuie astfel realizat incat sa permita importul de materii prime, servicii. tehnologii etc. necesare progresului economic, fara consum prea mare de valuta.
Instrumentul care reflecta si in acelasi moment serveste la realizarea echilibrului valutar este Balanta de Plati Externe.

1. Balanta de plati externe: concept, rol, structura, indicatori, factori de influenta.Pozitia unei economii nationale in raporturile ei cu restul lumii poate fi rezultatul a doua abordari diferite ale acestor raporturi. Daca se au in vedere fluxurile dintre rezidenti si nerezidenti, documentul care le rezuma este balanta de plati externe (BPE); daca se are in vedere stocul de creante si angajamente financiare ale economiei, documentul intocmit este pozitia investitionala internationala (PII ) care mai este cunoscuta sub denumirea de balanta creantelor si angajamentelor externe.

Balanta de plati externe reprezinta un tablou statistic sub forma contabila care inregistreaza sistematic ansamblul fluxurilor reale, financiare si monetare intervenite intre rezidentii unei economii si restul lumii, in cursul unei perioade (de regula un an) [FMI, "Balance of Payements Manual", Ed. 5, 1994].
Obiectul balantei de plati il constituie tranzactiile si, de aceea, aceasta include mai degraba fluxuri, decit stocuri . Astfel, balanta de plati contine evenimente economice care se petrec intr-o anumita perioada de timp si nu totaluri ale activelor si pasivelor economice care exista la un moment dat.
Elaborarea balantei de plati se bazeaza pe un set de reguli care definesc agentii, natura tranzactiilor si modalitatea de inregistrare a acestora. Distinctia dintre agentii rezidenti si nerezidenti consta in centrul principal de interes al activitatii lor. Ca urmare, pentru a fi considerata rezidenta a unei economii, o entitate economica trebuie sa aiba un centru de interes economic in acea economie. Se considera ca centrul de interes economic al unei persoane fizice sau juridice se afla intr-o tara atunci cind aceasta are plasamente (sediu, loc de fabricatie etc.) pe teritoriul economic al tarii respective, unde (sau de unde) s-a angajat (sau intentioneaza sa se angajeze) in activitati sau tranzactii economice, pe o perioada de timp nedefinita sau pe o perioada finita.
Tranzactiile, in marea lor majoritate intre rezidenti si nerezidenti, se refera la fluxurile economice care reflecta crearea, transformarea, schimbul, transferul sau stingerea unei valori economice si care presupune schimbarea de proprietate asupra bunurilor sau a drepturilor financiare, prestarea de servicii sau disponibilizarea de forta de munca si capital.
O insemnatate deosebita se atribuie pretului la care se inregistreaza tranzactiile si momentului inregistrarii tranzactiilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.