Balante de Verificare

Trimis la data: 2010-06-19 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Emilia girgore Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Balanta de verificare este un procedeu specific al metodei contabilitatii care asigura verificarea exactitatii operatiilor economice in conturi, legatura dintre conturile sintetice si bilant, legatura dintre conturile sintetice si conturile analitice, precum si centralizarea datelor contabilitatii curente.
Potrivit normelor legale balanta de verificare se intocmeste lunar pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor patrimoniale.
Balanta de verificare se prezinta sub forma unei situatii tabelare cu mai multe coloane, care cuprinde toate conturile utilizate in contabilitatea unitatii patrimoniale, fiecare cont fiind inscris cu simbolul si denumirea acestuia, in ordinea inscrisa in planul de conturi si datele valorice preluate balanta precedenta si din cartea mare.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Ea se sprijina pe cele doua principii fundamentale ale contabilitatii: principiul dublei reprezentari a patrimoniului si principiul dublei inregistrari a operatiilor economice in conturi. Ca urmare, in cadrul balantei de verificare, se obtin anumite egalitati valorice totale intre datele transmise din conturi, care exprima un echilibru permanent intre aceste date, de unde provine si denumirea de "balanta". In acest scop, in balanta de verificare se cuprind toate conturile folosite de o unitate patrimoniala, fiecare cont fiind inscris cu soldul initial, rulajele perioadei curente, totalul sumelor si soldul final de la sfarsitul lunii pentru care se incheie balanta respectiva.

Atat sub aspect teoretic, cat si din punct de vedere practic, balanta de verificare indeplineste mai multe functii.
• Una dintre cele mai importante functii, care reiese si din definitia balantei, este aceea de verificare a exactitatii inregistrarilor efectuate in conturi. Aceasta functie consta in identificarea erorilor de inregistrare in conturi, prin intermediul diferitelor egalitati valorice care trebuie sa existe in cadrul balantei de verificare, precum si prin intermediul unor corelatii valorice stabilite cu ajutorul ei, avand la baza principiul potrivit caruia lipsa unor egalitati valorice constituie dovada existentei unor erori, care trebuie sa fie identificate si corectate.

De asemenea, se poate verifica concordanta dintre totalul inregistrarilor efectuate in registrul jurnal (ce se deschide pentru evidenta cronologica a operatiilor) si totalul rulajelor lunare debitoare, respectiv creditoare, din balanta de verificare.
Desi in conditiile utilizarii echipamentelor tehnice de prelucrare a datelor creste exactitatea calculelor, functia de control a balantei de verificare se mentine, iar corelatiile pe care se bazeaza servesc la realizarea unor chei de control in programele de lucru ale calculatoarelor.

• O alta functie a balantei de verificare, este aceea de a realiza legatura dintre conturile sintetice si bilant. Aceasta se concretizeaza in faptul ca balanta de verificare concentreaza datele din toate conturile folosite in contabilitatea curenta (cu ajutorul carora se inregistreaza operatiile zi de zi) a unei unitati. Soldurile conturilor stabilite in cadrul balantei de verificare, se transcriu in bilantul final, dupa cerintele intocmirii acestuia.
Spre deosebire de bilant, balanta de verificare reflecta nu numai soldurile ci si rulajele conturilor. Ea este o lucrare obligatorie premergatoare, intocmirii bilantului contabil si sta la baza raportarilor periodice privind situatia patrimoniului, rezultatele finale si obligatiile fiscale.

• Pentru a servi necesitatilor de generalizare periodica prin bilant a datelor contabilitatii curente, balanta de verificare mai indeplineste si functia de grupare si centralizare a datelor inregistrate in conturi. Este una dintre cele mai importante functii ale balantei de verificare, care ofera conducerii unitatilor posibilitatea de a cunoaste totalul modificarilor intervenite in volumul si structura elementelor patrimoniale atat pe perioada curenta de gestiune, cat si pe perioada precedenta.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.