Bancile Comerciale

Trimis la data: 2009-06-07 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Fieraru emilia Dimensiune: 38kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conform Legii privind activitatea bancara nr. 58/1998, modificata prin Legea nr.485/2003, activitatea bancara in Romania se desfasoara prin institutii de credit autorizate. Institutia de credit reprezinta:
atragere de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public si de acordare de credite in cont propriu; b) entitatea emitenta de moneda electronica, alta decat cea prevazuta la lit. a), denumita in continuare institutie emitenta de moneda electronica.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Furnizarea de date si referinte prevazuta la lit. m) se face cu respectarea dispozitiilor legale referitoare la obligatia pastrarii sectului profesional.Bancile pot desfasura, in limita autorizatiei acordate, si alte activitati permise de legislatia in vigoare, cum ar fi: depozitarea activelor fondurilor de investitii si societatilor de investitii, distribuirea de titluri de participare la fonduri de investitii si actiuni ale societatilor de investitii, actionarea ca operator al arhivei electronice de garantii reale mobiliare, operatiuni cu metale si pietre pretioase si obiecte confectionate din acestea, operatiuni in mandat, servicii de procesare de date, administrare de baze de date ori alte asemenea servicii pentru terti, participare la capitalul social al altor entitati.

Bancile pot presta servicii auxiliare sau conexe legate de activitatile desfasurate, cum ar fi: detinerea si administrarea de bunuri mobile si imobile necesare desfasurarii activitatii sau pentru folosinta salariatilor, si pot efectua orice alte activitati ori operatiuni necesare pentru realizarea obiectului de activitate autorizat, fara a fi necesara includerea lor in autorizatia acordata.Operatiunile de leasing financiar pot fi desfasurate in mod direct incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Pana la acea data, operatiunile de leasing financiar au putut fi desfasurate prin societati distincte, constituite ca filiale in acest scop.

Bancile nu pot desfasura alte activitati in afara celor prezentate mai sus. De asemenea, bancile nu pot desfasura urmatoarele activitati:
Bunurile mobile si imobile dobandite in urma executarii silite a creantelor bancii vor fi vandute de catre banca in termen de un an de la data dobandirii. Pentru motive justificate, termenul poate fi prelungit cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei.Pentru a functiona cu succes, bancile trebuie sa-si castige increderea publicului in capacitatea lor de a permite depunatorilor sa-si retraga sau sa-si transfere banii.

Pornind de la functiile de baza mentionate, bancile moderne au dezvoltat o varietate de produse si servicii financiar-bancare. Dar dincolo de diversitatea operatiunilor bancare, pozitia financiara a unei banci este reflectata sintetic de bilantul sau contabil.
Bilantul unei banci pune in evidenta corelatia dintre active (ceea ce apartine bancii) si pasive (ceea ce datoreaza altor persoane juridice si fizice, inclusiv propriilor actionari).Cand o banca acorda un credit unui client, banca dispune de o creanta financiara (pana la rambursarea imprumutului) inregistrata in contractul de credit. In consecinta, creditele acordate clientilor reprezinta active in bilantul bancii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.