Bancile comerciale

Trimis la data: 2013-11-05
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 5.90 / 10
Downloads: 0
Autor: onlyme93
Dimensiune: 22kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Bancile comerciale reprezinta al doilea nivel al sistemului bancar. Ele concentreaza partea principala a resurselor creditare, efectueaza un diapazon larg de operatiuni bancare si servicii financiare pentru persoanele juridice si fizice. Bancile comerciale se organizeaza ca banci de stat, societati pe actiuni, societati cu raspundere limitata, precum si ca banci mixte.
Banca este institutia financiara ce-si axeaza activitatea pe atragerea depozitelor si acordarea de credite, acceptarea de depuneri de la populatie, firme sau alte banci, oparatiunile valutare pentru persoanele fizice sua juridice, plasamentul fondurilor, finantarea schimburilor comerciale

Cursuri similare:

Conform Legii cu prrvire la Institutiile financiare, notiunea de banca este tratata in felul urmator: " Banca este o institutie financiara care atrage de la persoane fizice sau juridice depozite sau echivalente ale acestora, transferabile prin diferite instrumente de plata, si care utilizeaza aceste mijloace total sau partial pentru a acorda credite sau a face investitii pe propriul cont si risc."

O banca comerciala poate furniza un sir de servicii: pastrarea depozitelor in siguranta, acordarea creditelor, efectuarea operatiunilor de schimb valutar, a oparatiunilor de plati a clientilor, decontari nationale si internatonale, emiterea instrumentelor de plata etc. In acelasi timp, o banca comerciala isi foloseste cunostintele si experienta in scopul obtinerii unui profit potential si suplimentar din principalele sale activitati, oferind clientilor o gama larga de produse si servicii financiare.

In R.Moldova functionarea bancilor comerciale este reglementata in principal prin Legea institutiilor financiare.
Obiectivul respectivei legi consta in protejarea intereselor deponentilor, pastrarea secretului depozitelor, neadmierea riscului excesiv in sistemul financiar. In baza acestei legi (art.26), bancile comerciale desfasoara urmatoarele activitati financiare (functii)
Banca comerciala este persoana juridica careea i se acorda dreptul, in conformitate cu "Legea privind institutiile financiare", in baza autorizatiilor eliberate de B.N.M., de a mobiliza mijloace banesti de la persoane juridice si fizice si de a le amplasa in numele sau, in conditii de rambursabilitate, de dobanda si de scadenta, precum si de a efectua alte operatiuni bancare.

Banca comerciala devine persoana juridica daca poseda capital propriu, are stabilite functiile, structura organizatorica, formele de conducere si administratie prin statut propriu si daca este inscrisa in registrul bancii centrale. Banca Nationala a Moldovei, in conformitate cu Legea cu privire la Banca Nationala a Moldovei, Legea institutiilor financiare si Regulamentul cu privire la licentierea bancilor are dreptul exclusiv de a elibera licente bancilor. Nici o persoana nu este in drept sa practice activitati financiare, enumerate la articolul 26 al Legii institutiilor financiare, fara licenta Bancii Nationale a Moldovei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.