Bazele Statisticii - Notiuni introductive

Trimis la data: 2010-06-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Larisa Tomescu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.Scurt istoric al aparitiei si dezvoltarii statisticii
Cuvantul statistica are o semnificatie multipla pentru cercetatori, specialisti, studenti si populatie in general. Pentru cei mai multi, statistica inseamna doar o "descriere numerica" a unor date culese despre fenomenele de masa.De-a lungul istoriei, datele au fost permanent colectate. In timpul civilizatiei egiptene, grecesti si romane datele erau obtinute in scopul primar al taxarii si inrolarii in armata.

Cursuri similare:

Astfel, in antichitate (cu 4-5 milenii i.e.n.) se intalnesc forme de evidenta ce pot fi asimilate intelesului modern de recensaminte statistice, in special in China, Egipt, Grecia si in Imperiul Roman. Recensamintele efectuate de romani (din 5 in 5 ani apoi din 10 in 10 ani) erau cunoscute sub denumirea de "cens". In Dacia, ocupata de romani, evidentele care se faceau asupra populatiei, productiei si consumului purtau denumirea de "tabularium".

Se dezvolta, de asemenea, evidenta cu caracter demografic. In Evul Mediu, institutiile bisericesti, strangeau adesea si pastrau informatii privind casatoriile, nasterile, decesele.Pe masura ce s-au format statele civilizate statistica s-a diferentiat fata de formele de evidenta contabila.Se poate afirma ca statistica a aparut in necesitatea de a cunoaste, in expresie numerica, o serie de fenomene, procese si activitati social-economice.Modul de gandire statistic ne impune sa acceptam ca datele sunt in mod inerent variabile.
Ex. Doua persoane nu vor fi exact la fel in toate privintele.
Astfel gandirea statistica poate fi definita ca totalitatea ideilor orientate asupra cailor de intelegere, control si reducere a variatiei.

In procesul istoric de conturare a statisticii moderne pot fi mai multe momente:
-statistica practica
-statistica descriptiva
- care servea pentru descrierea aspectelor numerice ale populatiei si ale statului. Parte a statisticii ce rezuma datele empirice (intuitive, experimentale, practic, direct) privind fenomenele de masa investigate.

- aritmetica politica - inseamna elaborarea unor concepte in care societatea este privita in ansamblul ei. Apar astfel notiuni de valoare medie si de tendinte. Cele mai multe studii in aceasta perioada, s-au facut pentru demografie, privind miscarea populatiei. Astfel pe baza unui numar mare de date s-a elaborat pentru prima data o regularitate cu privire la proportia dintre nasteri si decese, separat pentru populatie feminina si cea masculina.

Ex. Ca tendinta generala, la 1000 de fete se nasc 1005 baieti, dar probabilitatea de supravietuire este mai mica la baieti, astfel incat raportul dintre fetite si baieti este in jurul a 51% de sex feminin si 49% sex masculin, ceea ce insemna ca speranta de viata este mai mare pentru femei.
i calculul probabilitatilor (statistica matematica) - se ocupa cu elaborarea unor notiuni si modele valabile pentru orice domeniu din natura, societate sau tehnologie.
Statistica reprezinta arta si stiinta colectarii si intelegerii datelor ce caracterizeaza fenomenele de masa.

2.Obiectul si metoda statisticii
Obiectul statisticii il constituie studiul fenomenelor si proceselor social-economice care prezinta urmatoarele particularitati:Se produc intr-un numar suficient de mare de cazuri (sunt fenomene de masa);Variaza de la un element la altul, de la caz la altul;

Sunt forme individuale de manifestare in timp, in spatiu si ca forma de organizare.Rezulta deci ca obiectul de studiu al statisticii il constituie fenomenele de masa care prezinta proprietatea de a fi variabile ca forma de manifestare individuala in timp, in spatiu si sub raport organizatoric.

Spre deosebire de fenomenele simple, fenomenele de masa se produc sub influenta unor factori sistematici sau intamplatori, esentiali sau neesentiali, de acelasi sens sau de sensuri diferite si au la baza legile de tip statistic. Pentru a cerceta si verifica o lege statistica este necesar sa fie analizate toate manifestarile individuale ale fenomenului supus cercetarii. In acest mod se creeaza conditiile necesare pentru manifestarea legii numerelor mari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.