Bazele comertului

Trimis la data: 2010-07-20
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 57
Nota: 9.09 / 10
Downloads: 7
Autor: Bogdan
Dimensiune: 333kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Bazele comertului
1.1. Comertul. Definitia. Continutul activitatii si functiile comertului.
Intr-o economie moderna, comertul a devenit elementul principal al mecanismului de piata. Pentru a putea aborda sistemul de definire al comertului trebuie sa tinem cont de urmatoarele elemente:
1) actul de schimb
2) cadrul in care se realizeaza actul de schimb
3) specificitatea procesului managerial pe care il presupune realizarea schimbului.

Cadrul in care se realizeaza comertul depinde de cadrul politic.
Definirea comertului in acceptiune clasica
Notiunea de comert are un continut complex, determinand o functie economica ce consta in a cumpara materii prime sau produse pentru a le revinde consumatorilor in acelasi stadiu fizic dar in conditii convenabile cu privire la locul, timpul, cantitatea, calitatea, sortimentul si pretul dorit de acestia.

Cursuri similare:

Curs despre Bazele comertului
In acelasi timp, notiunea de comert defineste profesiune unui intreg corp de agenti economici ce actioneaza in cadrul pietei asigurand actele de schimb. Sub aspect juridic, notiunea de comert defineste transferul titlurilor de proprietate asupra produselor sau serviciilor de la producatori la consumatori.

In Codul Comercial, care in realitate se aplica la toate activitatile economice organizate in scop lucrativ, sunt definite ca acte de comert actele de productie industriala, actele de transport, serviciile bancare si alte acte de intermediere alaturi de actele comerciale pure.

Continutul activitatii de comert
Activitatea de comert a cunoscut modificari substantiale transformandu-se in prezent dintr-o simpla intermediere intr-o activitate creatoare de utilitati, devenind la fel de importanta atat pentru producator cat si pentru consumator. OBS. Notiunea de utilitate face parte din insasi continutul activitatii de comert definind locul si rolul sau in cadrul unei economii.

Pentru a intelege locul utilitatii in cadrul activitatii de comert trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
1) Amplasarea in spatiu a producatorilor si consumatorilor este foarte diferita si ea este afectata si de distantele care se interpun intre cei doi parteneri;
2) Imposibilitatea cunoasterii reciproce de catre parteneri a mijloacelor financiare si productive de care dispun;
3) Contradictiile existente intre interesele firmelor producatoare si unele nevoi ale consumatorilor.

Comertul apare ca o functie economica ce are in vedere punerea bunurilor si serviciilor la dispozitia consumatorilor sau utilizatorilor in conditii de loc, timp si marime, realizand astazi si alte servicii care completeaza actul comercial (vanzarea-cumpararea).
Se adauga astfel activitatilor intermediare si celor legate de distributia fizica si o serie de alte activitati cum ar fi: cercetari de piata, informarea si educarea consumatorului, publicitatea, promovarea unor servicii complexe si crearea cadrului ambiental necesar
actului de vanzare-cumparare.

Definirea comertului in acceptiune moderna
Se incearca a se defini astazi comertul ca reprezentand un ansamblu de activitati care privesc un produs, din momentul investitiei sau cel al intentiei de a-l crea pana la distrugerea sa in procesul de consum indiferent care va fi forma acestui consum. Astazi, comertul a devenit un sector creator de utilitati.

Functiile comertului
1) Principala functie a comertului o constituie cumpararea marfurilor de la producatori sau colectori, transferarea lor in depozite in vederea vanzarii; Prin vanzarea marfurilor catre consumatori, comertul realizeaza sub forma baneasca valoarea materializata in marfuri, valorificand efectiv efortul investitional facut pentru productia si circulatia marfurilor;

2) Activitatea de stocare a marfurilor - functia apare datorita locului intermediar pe care comertul il ocupa intre productie si consum. Necesitatea echilibrarii productiei cu consumul izvoraste din manifestarea unor tendinte specifice ce apar in evolutia consumului si productiei si indeosebi izvorate din existenta practicilor cotidiene de rupere a echilibrului intre productie si consum.

3) Fractionarea cantitatii mari de marfuri pe care le livreaza producatorul, formarea sortimentelor comerciale si asigurarea micilor partizi de marfuri ce urmeaza a fi puse la dispozitia consumatorului.

Functia are in vedere:
a. O pregatire a marfurilor pentru vanzare - de multe ori este nevoie, in cadrul retelei comerciale, de realizarea unor operatiuni specifice: dozare, portionare, reambalare etc.
b. Sortarea tuturor produselor dupa criterii comerciale;
c. Controlul continuu al calitatii produselor;
d. Realizarea unor activitati specifice de service si garantie.

4) Transferarea unor marfuri catre zonele si punctele cele mai indepartate sau mai izolate pentru a putea fi vandute consumatorilor. Functia are in vedere o mai judicioasa organizare a miscarii marfurilor. Aceasta functie apare deoarece realizarea finala a marfurilor ca valori are loc in punctul de consum. Realizarea
functiei presupune:

a. O buna cunoastere a pietei pe care actioneaza
b. Alegerea celor mai apropiati furnizori, a formelor de aprovizionare
adecvate, a circuitelor produselor si a tipurilor de mijloace de transport.
5) Crearea conditiilor de realizare efectiva a actului de vanzare-cumparare.

Functia presupune:
a. Existenta unei retele de unitati comerciale. Prin intermediul retelei
respective comerciantul trebuie sa se apropie de publicul sau si sa
organizeze procesul de vanzare in toate punctele de consum;
b. Existenta unui personal specializat care sa asigure intreg procesul de circulatie a marfurilor;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.