Bazele contabilitatii

Trimis la data: 2014-12-17 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 72 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: adrianagrigore17 Dimensiune: 140kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Construirea unei definitii a contabilitatii nu este un lucru foarte usor. Contabilul are un camp de actiune destul de variat. Astfel, el poate fi implicat in elaborarea unui set de inregistrari pentru o intreprindere mica, in scopul determinarii profitului lunar, dar poate fi implicat si in elaborarea unui set de situatii financiare pentru o companie multinationala, ceea ce presupune o implicare mult mai mare.
Ca urmare, putem defini contabilitatea astfel:
Contabilitatea este un set de teorii, concepte si tehnici prin care date financiare sunt transformate in informatii necesare raportarii, planificarii, controlului si luarii de decizii.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Prin extensie, putem spune ca multe discipline au la baza teorii si concepte proprii. Nici contabilitatea nu face exceptie. Fundamentul celor mai multe proceduri si metodologii contabile este format din concepte de baza si practici care sunt general acceptate de catre profesia contabila. Pornind de la aceste principii si practici, au fost dezvoltate numeroase tehnici pentru implementarea lor. Contabilitatea foloseste aceleasi tehnici pentru a reflecta tranzactiile financiare ale unei firme multinationale, dar si pentru cele ce apartin unei asociatii familiale. In acest sens, contabilitatea este cea care creaza informatii pertinente, care sa fie folosite de toti utilizatorii de informatie contabila.

Prima definitie a fost data contabilitatii de catre italianul Luca Paciolo in tratatul sau de matematica - "Summa de Arithmetica, Geometria, Proportione et Proportionalita", publicat in anul 1494 la Venetia si care cuprindea si o descriere a practicilor negustorilor italieni, intre care si cea a contabilitatii in partida dubla.
In conceptia acestuia, obiectul de studiu al contabilitatii este: "tot ceea ce apartine negustorului, avere mobila si imobila, precum si toate afacerile sale mari si marunte, in ordinea in care au avut loc".

Fiecare miscare intervenita in masa averii si implicit a capitalului este reprezentata ca un raport intre DEBITOR (persoana care primeste o valoare) si CREDITOR (persoana care avanseaza acea valoare).
Ca rezultat al acestei judecati, Luca Paciolo este autorul primului principiu fundamental al contabilitatii, considerat de unii autori drept teorie a contabilitatii (principiul dublei reprezentari).

Contabilitatea este o disciplina cu rol informational. Aceasta studiaza efectele tranzactiilor economice si ale altor evenimente asupra situatiei economice si financiare, precum si asupra performantei unei entitati contabile, in scopul informarii utilizatorilor interni si externi. Aceste informatii formeaza baza pentru evaluarea organizatiei de catre un ansamblu de utilizatori din interiorul si din exteriorul unei organizatii. Dintre diferitele tipuri de organizatii (intreprinderi comerciale, fundatii si asociatii non-profit, diferite institutii publice etc.), acest curs este destinat intreprinderilor al caror scop este obtinerea profitului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.