Bazele contabilitatii

Trimis la data: 2014-03-29
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 83kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Organizarea si conducerea oricarei activitati economice implica cunoasterea cat mai completa a datelor, reglementarilor si contextului in care se desfasoara activitatea, adica detinerea a cat mai multor informatii referitoare la acea activitate. Informatia reprezinta o stire, o comunicare despre o persoana, un obiect de activitate, un fenomen, etc. Informatia se concretizeaza in imagini, simboluri, propozitii, cifre, formule, etc. Informatiile reprezinta elemente noi in comparatie cu alte cunostinte anterioare, marind gradul de cunoastere al celui care le primeste.

Cursuri similare:

Sistemul informational economic reprezinta ansamblul metodelor si mijloacelor utilizate intr-o unitate pentru culegerea, prelucrarea, analiza si valorificarea informatiei economice, necesare conducerii pentru luarea deciziilor.Datele despre procesele economice se consemneaza in documente scrise sau pe alti suporti si sunt transmise si prelucrate in cadrul unitatii,spre a putea fi utilizate de conducerea de la diverse niveluri.Principala sursa de informatii a sistemului informational economic o reprezinta evidenta economica.

Evidenta economica este un sistem de inregistrare, urmarire si control, conform unor principii prestabilite, a mijloacelor economice si a surelor de provenienta a acestora, a procesului economic si a rezultatelor obtinute. Evidenta economica trebuie sa asigure inregistrarea tuturor elementelor din patrimoniul unitatii, modificarea acestor elemente ca urmare a proceselor economice, determinarea veniturilor, cheltuielilor si a rezultatelor activitatii, urmarirea respectarii legalitatii.

Evidenta contabila are 4 functii :a) functia de inregistrare - consta in inscrierea in documente a informatiei referitoare la patrimoniul unitatii si la modificarile elementelor patrimoniale. Toate intrarile si iesirile de valori materiale si banesti trebuie inregistrate la data producerii lor, fara nici o exceptie.b) functia de informare - prin prelucrarea, dupa principii si reguli proprii contabilitatii, a informatiilor inregistrate, se obtin date despre existenta si miscarea elementelor patrimoniale, despre valoarea productiei obtinute si cheltuielile efectuate, despre profitul sau pierderea realizata de unitatea economica.

Functia de informare este perfectibila permanent. Dezideratul de atins este furnizarea de informatii cat mai operative, de calitate, la un pret scazut.c) functia de control - informatiile furnizate de contabilitate trebuie sa ofere o imagine clara, fidela a oricarui element patrimonial si a miscarilor acestuia, asigurand posibilitatea unui control permanent a modului de gestionare a patrimoniului, atat din partea conducerii unitatii, cat si a actionarilor,a organelor de control fiscal, al bancilor,etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.