Bazele contabilitatii

Trimis la data: 2014-12-09
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 424
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: mari
Dimensiune: 1568kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cu termenul "contabilitate" se defineste disciplina stiintifica independenta, cu statut propriu in familia stiintelor sociale, sistemul stiintelor economice.
Ca stiinta, contabilitatea isi are elaborata constructia sa teoretica prin cuprinderea intr-un sistem logic a unei sume de axiome, principii, legi, legitati, concepte si teorii prin care se realizeaza condensarea de cunostinte privind grupul de fapte si de fenomene ce formeaza obiectul ei de studiu.
In universul miscarilor de valori exprimabile in bani si a raporturilor economico - juridice care provoaca decontari banesti - indiferent de tipul de entitate economico - sociala careia ii este circumscris - contabilitatea calauzeste gandirea atat in explicarea cauzala cat si in prevederea viitorului curs al faptelor si fenomenelor cuprinse in obiectul ei. La fel ca oricare stiinta, contabilitatea are si ea un obiect propriu, o metoda specifica, descopera legi si stabileste legitati care ii apartin si dispune de un vocabular al ei.

Pe baza fondului cognitiv fixat prin conceptele fundamentale, prin principiile, legile, legitatile, ipotezele si teoriile sale, contabilitatea si-a elaborat si perfectionat o tehnica specifica, adaptata fiecarui tip de entitate economico - sociala.
Trecerea de pe planul gandirii teoretice pe planul contabilitatii aplicate la realitatile unui anumit perimetru contabil (regii autonome, societati comerciale, institutii publice etc.), in conditii concrete de timp si spatiu, se finalizeaza intr-un sistem de informatii (conturi, balante de verificare, bilant, calculatii de costuri si preturi, analize comparative, calcule previzionale) care la un loc s-au obisnuit - in limba romana - a fi definite tot cu termenul de contabilitate.

Pentru desemnarea celei mai vechi parti din sistemul de informatii contabile, cel realizat prin ansamblul de conturi, balante, bilant si inventar si a actiunii de realizare a acesteia s-au folosit la noi expresiile: "catastife", "tinerea registrelor" iar mai tarziu cea de "evidenta contabila". Atunci cand aceste informatii erau obtinute prin aplicarea principiului de reflectare descris inca din secolul al XV-lea de catre savantul italian Luca Paciolo se foloseau expresiile "dopia scriptura" ori "partida dubla".

In cadrul contabilitatii ca activitate si sistem de informatii specializate, distingem existenta a doua componente: contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune.
Contabilitatea financiara, cunoscuta si sub numele de contabilitate generala este destinata sa furnizeze informatia contabila elaborata dupa norme unitare, reglementate.Pe langa utilizarea interna, aceasta informatie este obligatorie a fi comunicata si in exteriorul entitatii. Investitorii, angajatii, creditorii, furnizorii si alti creditori, clientii, statele si institutiile acestora, publicul, sunt principalii utilizatori externi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.