Bazele contabilitatii economico-financiare

Trimis la data: 2009-06-12
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 46
Nota: 9.41 / 10
Downloads: 0
Autor: Bartoli Emil
Dimensiune: 811kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contabilitatea, ca stiinta si practica, pe plan mondial, a evoluat si si-a perfectionat continuu atat baza sa teoretica, cat si maniera de realizare practica a obiectului de studiu. Caracterul evolutiv al contabilitatii in demersul de perfectionare se concretizeaza in conceptualizarea ei pe baza unui sistem coerent de obiective si principii fundamentale de natura sa duca la formularea de norme care sa asigure rezolvarea, cat in ai completa si eficienta, a problemelor de gestiune si conducere a intreprinderilor.

Cursuri similare:

Unul din principalele rezultate ale perfectionarii bazei conceptuale a contabilitatii il constituie modernizarea conceptiei de organizare a sistemului conturilor in vederea reflectarii patrimoniului, situatiei financiare si a rezultatului intreprinderii , creandu-se sisteme de contabilitate cu un singur circuit si cu doua circuite.
Sistemul de contabilitate cu un singur circuit (monist, integrat) organizeaza conturile intr-un singur flux in cadrul circuitului economic: capital - aprovizionare - fabricatie - vanzare - realizare, atat pentru operatiile ce privesc relatiile cu tertii (functiile externe), cat si pentru cele ale gestiunii interne (functiile interne).

Sistemul de contabilitate cu dublu circuit (dualist) organizeaza conturile astfel incat delimiteaza in circuite distincte pe cele care au ca obiect inregistrarea elementelor si operatiilor patrimoniale legate de schimburile si relatiile cu tertii, precum si rezultatele financiare, si intr-un alt circuit conturile care inregistreaza productia, costurile si rentabilitatea produselor, lucrarilor si serviciilor executate. Se formeaza astfelcircuitul contabilitatii financiare sau generale si circuitul contabilitatii interne de gestiune sau analitice.

Pentru a-si desfasura activitatea, agentii economici intra in relatii in amonte, cu furnizorii de materii prime, materiale, energie si in aval, cu clientii pentru desfacerea produselor, marfurilor, serviciilor ce formeaza obiectul lor de activitate, cu investitorii de capital (asociati si/sau actionari) pentru constituirea si utilizarea eficienta a capitalului investit si a profitului obtinut, precum si cu statul - care stabileste legislatia pe care se fondeaza aceste relatii.
2. Definitia contabilitatii financiare opozabila contabilitatii de gestiune

Caracterul relatiilor cu mediul exterior este frecvent contractual sau legislativ, concretizandu-se in schimburi monetare imediate sau la termen: cumparari, vanzari, credite, impozite, etc. Informatiile din acest circuit privesc ansamblul unitatii patrimoniale, datele sunt exprimate valoric, caracterul lor fiind financiar, de aceea sunt oglindite de contabilitatea financiara.Contabilitatea financiara, numita si contabilitatea generala, ("Comptabilite generale",

"Financial accounting") are ca obiect inregistrarea tuturor operatiilor ce afecteaza patrimoniul agentilor economici, masurarea variatiilor la care este supus acesta ca urmare a proceselor economice, calcularea si explicarea rezultatului financiar, intocmirea documentelor de sinteza (Bilantul, Contul de profit si pierdere, Anexa la bilant), care ofera mediului exterior imaginea sintetica, fidela si retrospectiva a situatiei intreprinderii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.