Bazele functionarii pietii de capital

Trimis la data: 2014-06-17 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 60 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: marinka_0907 Dimensiune: 127kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dintre instrumentele componente ale pietei financiare altele decat valorile mobiliare si care sunt caracteristice pietei romane mentionam: titlurile de participare la organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, intrumentele financiare derivate, contractele de report, alte instrumente financiare.
Instrumentele financiare sunt tranzactionate pe piete reglementate.
Valori mobiliare. Elemente caracteristice.
a sunt titluri de valoare (instrumente financiare) consemnand o creanta asupra emitentului;
a sunt negociabile pe piata de capital;
a sunt purtatoare de drepturi inscrise in prospectul de emisiune;
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Titlurile de valoare primare sunt cele emise de utilizatorii de fonduri pentru mobilizarea capitalului propriu (actiunile) si cele folosite pentru atragerea capitalului de imprumut (obligatiunile). Caracteristica definitorie a acestor titluri este ca asigura mobilizarea capitalului pe termen lung de catre utilizatorii de fonduri si dau detinatorilor lor, drepturi asupra veniturilor banesti nete ale emitentului.

Actiunile sunt titlurice reprezinta un drept de proprietate asupra unei cote-parti din patrimoniul social al emitentului. Actiunile acorda proprietarului anumite drepturi de control asupra gestiunii patrimoniului social, dreptul de a primi in fiecare an o cota parte din profitul net, sub forma de dividende, dreptul la o cota parte din activul net existent, in cazul in care societatea emitenta este lichidata. Datorita veniturilor diferite de la an la an pe care le aduc actiunile, in functie de activitatea economico-financiara a societatii respective, acestea se numesc si valori mobiliare cu profit variabil.

Actiunile sunt valori mobiliare emise de o societate comerciala si reprezinta o cota parte din capitalul social al unei societati si care incorporeaza drepturi sociale si patrimoniale.
Obligatiunile (numite si titluri de renta daca sunt emise de catre stat) sunt titluri reprezentate prin dreptul de creanta al proprietarului titlului respectiv asupra emitentului.

Proprietarul unei obligatiuni este o persoana care a imprumutat o anumita suma de bani emitentului (statul, o colectivitate publica, societate nationala sau privata), obligandu-l astfel, pe cel imprumutat de a-l remunera, prin varsarea periodica a unei sume proportionale cu totalul imprumutului si care se numeste, de obicei, dobanda.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.