Bazele informaticii economice

Trimis la data: 2010-05-27
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 45
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefania_P
Dimensiune: 89kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Simplificand foarte mult lucrurile, putem spune ca in natura exista obiecte si fenomene, pe care noi le percepem primind prin diferite simturi sau alte mijloace, informatii de diferite feluri (vizuale, auditive, gustative etc.) de la acestea.
Informatiile sau datele reprezinta caracteristicile, atributele unui obiect sau fenomen.
Informatia formeaza la randul ei un obiect, ea circuland, suportand prelucrari, etc. Cred ca cel mai sugestiv exemplu in sensul acesta il reprezinta informatia genetica, care se transmite din generatie in generatie la organismele vii, ea modificandu-se in timp functie de experienta dobandita de populatia respectiva.

Cursuri similare:

Este evident ca informatia este foarte importanta in viata omenirii, chiar existand curente filozofice care o considera inaintea materiei.
Informatia este ceva concret, care se poate masura. Daca ne gandim putin, cea mai mica cantitate de informatie pe care o putem avea despre ceva, obiect sau fenomen, este daca acesta exista sau nu. Deci cantitatea elementara, minima de informatie este cunoasterea unei stari, din doua posibile.

Unitatea de masura pentru informatie se numeste BIT. El reprezinta cantitatea elementara, minima, de informatie. Un bit are doua stari: Da sau Nu, Adevarat sau Fals. Inchis sau Deschis, 0 sau 1, etc.
Cand se lucreaza cu informatii, se foloseste sistemul binar, boolean, cu starile 0/1 sau True/False.
Functie de numarul de biti folositi de catre o informatie (data), avem un anumit numar maxim de stari posibile. Astfel daca avem 1 bit putem sa exprimam un caz din 2 posibile, cu 2 biti, putem sa exprimam un caz din 4 posibile, iar cu 3 biti putem sa ne referim la un caz din 8 stari, etc.

Exemplu. Avem nevoie de doi biti pentru a preciza in ce anotimp suntem. Daca folosim conventia (codul) din tabelul de mai jos, atunci prin (10), ne referim precis la anotimpul VARA.
Informatica* este stiinta care studiaza informatia, avand drept suport tehnica de calcul, sau componente ale acesteia.
Informatica este o stiinta pentru ca ea studiaza o caracteristica importanta a lumii reale, si anume informatia.

Informatica are foarte multe subdomenii, unele fiind referitoare la tehnica de calcul, iar altele la informatie, multe dintre acestea fiind discipline de granita. De exemplu teoria transmiterii informatiei studiaza cum este stocata si transportata informatia si foloseste, printre altele, multa matematica si electronica, teoria programarii studiaza cum se programeaza calculatoarele, folosind la randul ei concepte matematice si lingvistice, iar teoria microprocesoarelor, nu poate fi abordata fara fizica moleculara sau matematica, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.