Bazele informatiei - notiuni introductive

Trimis la data: 2010-05-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_F
Dimensiune: 62kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Informatii au existat in toate etapele dezvoltarii societatii omenesti, cantitatea lor a fost in continua crestere, iar modul de transmitere a lor s-a perfectionat mereu pentru a le asigura o raspandire mai rapida pe arii tot mai extinse. In fiecare epoca, pentru organizarea, memorarea si transmiterea informatiilor s-au folosit tehnicile de varf, astfel incepand cu a doua parte a secolului XX s-a folosit calculatorul electronic.
In ultimul deceniu al secolului trecut, in documentele oficiale ale Uniunii Europene, se defineste conceptul de societate informationala, care desemneaza noul model de societate ce se dezvolta ca urmare a revolutiei la care asistam in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC).

Cursuri similare:

Principala A© marfa A>> a acestei societati este informatia. Ea implica utilizarea pe scara larga a produselor si serviciilor din domeniul TIC in toate ramurile de activitate.
Din punct de vedere politic, societatea informationala trebuie sa fie democratica, permitand accesul universal la noile tehnologii (orice cetatean sa aiba acces, la un pret rezonabil, la noile tehnologii, cel putin telefon, modem, fax, calculator).

Din punct de vedere economic, trebuie sa devina un important factor de dezvoltare, conducand la cresterea productivitatii si competitivitatii.
Din punct de vedere social, dezvoltarea noilor echipamente si tehnologii conduce la restrangerea cererii de forta de munca in activitatea industriala, dar creste cererea in domeniul TIC, deci este necesara o reconversie a fortei de munca si cum noile tehnologii se dezvolta rapid este necesara o perfectionare continua.

Din punct de vedere cultural, noua societate trebuie sa se bazeze pe cunostinte (knowledge-based society), fiecare cetatean sa poata accesa informatia de care are nevoie si sa poata construi noi cunostinte pe baza ei.Ca orice alta revolutie, si cea din domeniul TIC, implica riscul de scindare a societatii in doua clase: prima, a celor capabili sa utilizeze noile tehnologii, a doua, a celor incapabili sa o faca.

Trasatura fundamentala a noii societati este caracterul ei global. Motorul procesului de dezvoltare a noii societati, il vor forma statele dezvoltate. Cooperarea internationala va permite includerea in acest proiect si a celorlalte state.Notiunea de societate informationala este probabil bine intuita de marea majoritate a persoanelor. Ea se refera la o societate umana in care utilizarea calculatoarelor este omniprezenta. Aceasta omniprezenta duce la un volum imens de informatii stocate in baze de date, la transmiterea lor si, cel mai important, la prelucrarea lor in variate scopuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.