Bazele ingineriei chimice

Trimis la data: 2010-06-02
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 144
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: anca.sorescu
Dimensiune: 1443kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Industria chimica este o ramura industriala care, prin procese chimice, fizice si mecanice, transforma materiile prime in produse de valoare superioara, utilizate direct ca bunuri de consum dar mai ales ca materiale necesare dezvoltarii altor ramuri ale economiei. Se apreciaza ca numai circa 20% din productia valorica a industriei chimice mondiale ajunge direct la consumatorii finali sub forma de medicamente, lacuri, vopsele, detergenti, cosmetice, articole foto si pelicule de cinema. Cea mai mare parte din productia industriei chimice este destinata dezvoltarii altor ramuri ale economiei.

Cursuri similare:

Ca urmare, industria chimica este o ramura hotaratoare a economiei tarilor industrializate fara de care nu este posibila o dezvoltare armonioasa.In acelasi timp, industria chimica furnizeaza agriculturii ingrasaminte minerale, pesticide si biostimulatori, este prezenta in constructii, transporturi si unele activitati culturale. Chimizarea este de fapt, ca si o trasatura a revolutiei stiintifice si tehnice contemporane.

O caracteristica principala a industriei chimice este diversitatea. Aceasta se amplifica datorita diversitatii produselor finite, a materiilor prime, a procedeelor, a utilajelor. Referindu-ne numai la produse, din cele cateva milioane de compusi chimici cunoscuti, peste 100.000 se fabrica in instalatii de mare tonaj.
Uneori, pentru fabricarea unui produs, folosind aceleasi materii prime, se folosesc mai multe procedee sau variante tehnologice.

O alta caracteristica a industriei chimice este complexitatea produselor si utilajelor. Procesele tehnologice includ atat procese chimice cat si procese fizice si mecanice. Inginerul chimist tehnolog trebuie sa cunoasca desen tehnic, rezistenta materialelor, protectia anticorosiva, operatii unitare fizice si mecanice, ingineria proceselor chimice, teoria reactoarelor chimice, automatizari, calculatoare, economie si psihologie industriala, protectia muncii.

La acestea se adauga cunostinte din teoria sistemelor, deoarece combinatele chimice cuprind fabrici, sectii, instalatii intre care exista legaturi complexe prin fluxuri de materiale, energie si informatie. Combinatele chimice sunt mari complexe energo-tehnologice integrate. Conducerea cu ajutorul calculatorului, informatizarea operarii, se aplica cu succes in tot mai multe intreprinderi chimice ca mijloc de optimizare continua a parametrilor, reducerea pretului de cost, cresterea calitatii productiei si a sigurantei in functionare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.