Bazele marinariei

Trimis la data: 2010-08-14 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 106
Autor: Pandele Vasile Dimensiune: 1322kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Nava este un corp plutitor, etans, de o constructie speciala, avand forma, rezistenta structurala, calitati nautice si echipament care sa-i permita navigatia si utilizarea in siguranta pentru transportul de marfuri, pescuit oceanic, misiuni militare, cercetari stiintifice, lucrari tehnice ori pentru activitate portuara avand un mijloc propriu de propulsie sau fiind remorcat de alta nava.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Orice nava trebuie sa dispuna de certificat de constructie, de siguranta si nationalitate, eliberate de portul de inregistrare.
Actele sunt in majoritate eliberate de societatea de clasificare, Registrul Naval Roman, care supravegheaza constructia si exploatarea navei.

La baza organizarii si desfasurarii activitatilor registrelor de clasificare stau regulile de clasificare, cu caracter national, pe care registrele le elaboreaza si le imbunatatesc periodic.Simbolul fundamental al clasei, acordat de Registrul Naval Roman (R.N.R.), atesta clasa pe care aceasta o acorda navei. Clasa acordata de R.N.R. unei nave indica faptul ca atat constructia propriu-zisa a corpului, masinilor, instalatiilor si echipamentelor cat si semifabricatele si materialele utilizate satisfac prescriptiile regulilor aplicate in sensul respectiv.

In cazul in care instalatia frigorifica are posibilitatea sa trateze intensiv o incarcatura neracita in prealabil, simbolul va fi X, iar daca instalatia frigorifica este destinata racirii si congelarii produselor piscicole preparate pe nava, simbolul va fi .

Prin scurta prezentare, rezulta importanta certificatelor eliberate de R N R si care sta la baza stabilirii cotelor de asigurare ce ofera garantiile utilizatorilor asupra starii tehnice a navei.Calitatile nautice ale navei sunt determinate de forma si caracteristicile corpului navei.

Toate corpurile de nava sunt simetrice in raport cu un singur plan, acest plan este longitudinal, si in conditii normale de plutire, pe apa linistita este vertical. Planul la care ne referim este numit plan vertical-longitudinal sau plan diametral.
Planul vertical-longitudinal sau planul diametral imparte nava in doua parti:partea din dreapta pentru un observator care priveste in sensul normal de inaintare a navei si care poarta denumirea de bordul tribord Tb;partea din stanga pentru un observator care priveste in sensul normal de inaintare a navei si care poarta denumirea de bordul tribord Bb.

Planul vertical-transversal care trece prin jumatatea lungimii navei, sectorul prova, partea din fata a navei;sectorul pupa, partea din spate a navei.Planul vertical transversal care trece prin jumatatea lungimii navei se numeste planul cuplului maestru. Prin termenul de cuplu maestru se intelege sectiunea transversal verticala care trece prin punctul unde nava are latimea maxima .

Extremitatea anterioara in forma de pana pentru a despica mai usor apa poarta denumirea de prova (Pv), iar partea posterioara poarta denumirea de pupa (Pp).Intersectia planului diametral cu elementul de structura de la fundul navei denumit chila, formeaza linia chilei, iar in partea de sus a navei planul diametral intersecteaza puntea dupa linia puntii. Curbura liniei puntii se numeste selatura puntii.

Intersectia planului diametral cu elementul de structura din prova navei denumit etrava, este linia etravei, iar intersectia planului diametral cu elementul de structura din pupa navei, numita etambou, este linia etamboului.

Planul orizontal imparte corpul navei in doua parti: carena sau opera vie si partea emersa sau opera moarta. Intersectia suprafetei carenei cu planul de plutire formeaza linia de plutire. Linia de plutire a navei la plina incarcare formeaza linia de plutire maxima. Linia de plutire corespunzatoare pescajului stabilit de alegerea dimensiunilor principale ale navei formeaza linia de plutire de constructie (CWL).

Chila (carlinga centrala) in functie de marimea si destinatia navei poate fi plata, cheson sau masiva.Chila plata (Fig.1), obisnuita in constructiile moderne, este dintr-o fila de tabla groasa instalata de la prova la pupa, pe centrul fundului navei. Pe chila plata, de regula, se monteaza o carlinga ce fixeaza varangele. Pe varange, in continuarea chilei plate se monteaza filele de galbord, elemente componente ale invelisului bordajului.

Chila cheson (Fig.2), se mai numeste si chila tunel. Constructiv este asemanatoare chilei plate, insa in loc de o carlinga centrala, are doua asemenea grinzi distantate intre ele, asa incat formeaza un canal continuu de aceeasi inaltime cu varangele. Este folosita la navele cu dublu fund si pe navele petroliere cu masinile la pupa.

Ofera avantajul unei rezistente structurale longitudinale marite si posibilitatea utilizarii acestui canal neintrerupt pentru instalarea tubulaturilor de fund sau pentru balast.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.