Bazele tehnicii fotografice

Trimis la data: 2013-05-31
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: florinmihaila
Dimensiune: 86kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aparatul foto
Exista numeroase tipuri de aparate foto dar formatul cel mai des utilizat este cel de 24 X 36.Acestea se comporta toate in acelasi fel :o camera neagra care este o cutie etanseizata pentru lumina, in care se gaseste filmul sau CCD-ul;un obturator care permite sa lase lumina pentru ca ea sa atinga filmul sau suportul electronic pentru un anumit timp dat.

Cursuri similare:

Un vizor care permite fotografului sa incadreze imaginea sa
- Un obiectiv care prezinta o diafragma si care se caracterizeaza printr-o anumita distanta focala. Acesta reprezinta poarta de intrare a luminii in aparatul foto.
- Un temporizator (pozometru) care permite masurarea intensitatii luminii si care adapteaza alegerea vitezei de obturatie si deschiderea diafragmei pentru a se obtine o imagine corect expusa.

Distanta focala este definita de distanta in mm care separa planul filmului (suportului electronic) de centrul optic al obiectivului. Marimea imaginii inregistrate pe film este proportionala cu focala opticii utilizate. Astfel, un obiectiv de 200mm focala permite sa se mareasca un obiect situat la o anumita distanta de doua ori mai mult decit cu un obiectiv de 100mm focala.

Distanta focala este strins legata de unghiul de cimp. Cu cit focala creste, cu atit unghiul de cimp se reduce. De exemplu, in 24X36, o focala de 50mm corespunde unui unghi de cimp de 46 de grade. Ochiul uman, privind drept si fix, cuprinde un unghi de 20 pina la 35 de grade, adica echivalentul in 24X36 a unei focale de 70 la 110mm (si nu la o focala de 50mm asa cum cei mai multi cred). Totusi, ochiul are o mare capacitate de adaptare si este astfel capabil sa isi reduca unchiul de cimp la 2 grade, adica echivalentul unui obiectiv de 1200mm atunci cind el efectueaza o tintire precisa asupra unui obiect dat.

Diafragma
Diafragma este deschiderea circulara al carui diametru se regreaza automat sau manual pentru a mari sau a micsora cantitatea de lumina care intra in aparatul foto si care impresioneaza filmul pe timpul expozitiei ales. Aceasta se situaza de obicei in centrul obiectivului.

Deschiderea acestei diafragme este definita de o cifra. Cu cit aceasta cifra e mai mica, cu atit diafragma e mai deschisa si invers.Astfe, unei deschideri egale cu 1 ii corespunde o diafragma mai deschisa decit o deschizatura egala cu 11. Aceasta cifra este obtinuta divizind focala obiectivului prin deschizatura in mm a diafragmei.

Astfel, se noteaza deschiderea unei diafragme in felul urmator: f/4 corespunde unei deschideri a diafragmei (in mm) egala cu focala obiectivului divizata cu 4. Iata de ce cu cit cifra este mai mare, cu atit deschiderea este mai mica.

Diferitele obiective se disting prin deschiderea lor maxima ca si prin distanta lor focala. DE exemplu: 50mm, f/1,4 pentru un obiectiv care poseda o focala de 50mm si o deschidere maxima de 1,4. Cu cit deschiderea e mai mare - deci cifra diafragmei mai mica - cu atit obiectivul e mai luminos, permitind astfel realizarea unor fotografii cind lumina este slaba. Dar diafragma nu se multumeste doar cu controlul cantitatii de lumina care patrunde in interiorul camerei obscure. Ea determina de asemenea profunzimea cimpului si zona de claritate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.