Bazele tehnologiei informatice

Trimis la data: 2009-07-24
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.06 / 10
Downloads: 6
Autor: Ligia Matei
Dimensiune: 54kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Unitatile de discuri magnetice dispun de un dispozitiv numit capete de citire/ inregistrare. Aceste capete sunt, in esenta, niste electromagneti care magnetizeaza stratul magnetic de pe suprafata discului. Cand un curent electric, pozitiv sau negativ, strabate bobina aflata in componenta capului de citire/inregistrare, particulele magnetice aflate dedesubt, pe suprafata discului, se aliniaza in sensul curentului electric, creandu-se astfel doua stari, corespunzatoare lui zero si unu.

Cursuri similare:

Cand se doreste citirea informatiei stocate pe disc, procesul se inverseaza, in capul de citire inducandu-se curent electric la trecerea peste zonele polarizate magnetic de pe suprafata discului. Suprafata de inregistrare este tratata ca o arie de puncte, iar fiecare punct este considerat un bit care poate fi configurat la echivalentul magnetic al valorilor zero (0) si unu (1).

Accesul rapid la datele stocate pe disc este posibil datorita a doi factori:miscarea de rotatie a discului; discul se roteste rapid in jurul unei axe, astfel ca orice punct de pe circumferinta lui trece printr-o pozitie data intr-un timp foarte scurt.miscarea capetelor magnetice dinspre exteriorul spre interiorul discului si invers.
Din combinarea celor doi factori, accesul la orice portiune de disc se face foarte rapid.

Din acest motiv, discurile sunt numite medii de stocare cu acces aleatoriu sau medii adresabile: se poate ajunge direct la orice parte a datelor inregistrate, fara a parcurge informatiile precedente.
Suprafata de inregistrare a unui disc magnetic este impartita in cercuri concentrice numite piste. Numarul pistelor de pe o fata de disc depinde de tipul discului. Indiferent de numarul lor, pistele sunt numerotate din exteriorul discului spre interior, incepand cu zero.

In realitate, pistele nu ocupa toata suprafata de inregistrare; de aceea se vorbeste despre numarul de piste pe inch (tpi - tracks per inch) sau densitate longitudinala si de densitate liniara sau numarul de biti pe inch (bpi).O pista de disc este o suprafata prea mare pentru a fi gestionata ca o singura unitate de memorie. Din acest motiv, pistele sunt impartite in sectoare. Numarul sectoarelor existente pe o pista depinde de tipul si formatul discului si sunt numerotate incepand cu unu.

Indiferent de numarul sectoarelor existente pe o pista ele au o lungime fixa si sunt compuse dintr-o zona de date, precedata de un "prefix" sau un "preambul" care are rolul de a spune capului de citire unde incep datele utile si urmata de o zona de "sufix" care are rolul de a asigura integritatea datelor printr-un cod de corectie a erorilor (ECC), numit cod Reed-Solomon. Intre doua sectoare consecutive exista un spatiu inter-sector, numit gap.

xSectorul reprezinta unitatea fundamentala a lucrului cu discul si toate operatiile de intrare-iesire pe care le poate indeplini calculatorul sunt masurate in numar de sectoare complete si in subdiviziuni ale acestora. O alta dimensiune a discului este numarul de fete. Ca orice suprafata plana, discul nu are decat doua fete identificate prin numerele zero si unu. Pistele care se afla aceeasi distanta fata de centrul discului, de pe ambele fete, formeaza un cilindru sau altfel spus, cilindrul reprezinta totalitatea pistelor aflate sub capetele de citire/inregistrare dintr-o unitate de disc, la un moment dat.

4.2 Formatarea discurilor magnetice:Pentru a deveni utilizabil un disc trebuie sa fie formatat. Formatarea discului este de doua feluri:
formatare fizica sau de nivel inferior;formatare logica sau de nivel superior.In timpul formatarii fizice, pistele discului sunt impartite in sectoare. Pentru fiecare sector se inscriu: zona de date a utilizatorului precedata de un prefix in care se inscriu informatiile care servesc la identificarea sectorului (inceputul sectorului si numarul acestuia) si urmata de o zona de sufix care contine o suma de control (checksum), care la citirea informatiilor ajuta la verificarea integritatii acestora.

Informatiile de adresa de sector constau din campuri care contin numarul cilindrului, numarul pistei si numarul sectorului.
Formatarea logica reprezinta adaptarea discului la cerintele sistemului de operare. Formatarea logica scrie structurile de date care ii permit sistemului de operare sa gestioneze spatiul pe disc, fisierele si chiar zonele defecte, astfel incat acestea din urma sa nu creeze probleme. In cazul discurilor flexibile, ambele operatii de formatare, fizica si logica, sunt executate de comanda FORMAT.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.