Bazele tehnologiei informatiei - elemente introductive

Trimis la data: 2010-04-16
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia_C
Dimensiune: 84kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
CALCULATOR - Acest termen este pur romanesc si desemneaza orice sistem electronic, care face calcule. De la banalul calculator de buzunar pana la cele mai avansate calculatoare de pe birouri, pe toate le putem numi linistiti calculatoare pentru ca asta fac : calculeaza.
COMPUTER - Este traducerea englezeasca a termenului de calculator (din verbul to compute = a calcula) insa, spre deosebire de primul, e mai restrictiv. El se refera strict la calculatoarele de birou si nu la cele de buzunar.

Cursuri similare:

Unitatea centrala se gaseste sub forma unei carcase metalice ; in interiorul acesteia se gasesc diverse echipamente/componente (piese, cipuri, cabluri etc), care, impreuna, alcatuiesc sistemul de prelucrare a datelor.Placa de baza - MotherBoard - este componenta de baza a UC; are forma unui paralelipiped dreptunghic (dreptunghi, patrat); pe suprafata ei se gasesc: microprocesorul sistemului de calcul, diverse cipuri de memorie, memoria RAM, sloturi pentru pozitionarea diferitelor placute de memorie etc. Deci, putem spune ca placa de baza asigura interconectarea mai multor componente pentru a realiza transferul de date.

Microprocesorul - este "creierul " sistemului de calcul. Are rolul de a prelucra informatia dorita de utilizator; mai exact, in el intra date si din el ies rezultate. Viteza de efectuare a operatiilor si numarul acestora, da performantele microprocesorului. Hz-ul sau MHz (hertzul/megahertzul) reprezinta unitatea de masura pentru frecventa de lucru a microprocesorului (mai exact pentru frecventa de lucru a ceasului intern al microprocesorului).

Fizic, microprocesorul se gaseste sub forma unei placute, de forma patrata sau dreptunghiulara, subtire si prevazuta cu pini de contact pe suprafata inferioara; prin intermediul pinilor (care sunt auriti, in scopul asigurarii unei conductibilitati eficiente) microprocesorul se ataseaza pe placa de baza. Ca observatie, pe suprafata vizibila a procesorului (deci pe partea superioara a acestuia) se pot vedea firma producatoare si tipul procesorului.

Memoria RAM - Random Access Memory - sau memoria cu acces aleatoriu la date/mediul de stocare a datelor; deci, datele nu sunt scrise secvential (in ordine), ci aleator. Fizic, memoria RAM se gaseste sub forma unei placute dreptunghiulare ; pe suprafetele laterale se gasesc cipuri de memorie iar la partea inferioara (unde vine in contact cu placa de baza) memoria RAM este prevazuta cu pini de contact.

Astfel, microprocesorul ia datele pentru prelucrat din memorie si tot aici, microprocesorul trimite rezultatele. Cu cat memoria este mai mare, cu atat este mai bine; procesorul isi permite astfel sa faca operatii mai complicate, dispunand deci, de un flux mai mare de date. Altfel spus, memoria RAM este memoria microprocesorului. Byte-ul sau MB (MB - megabyte sau MO - megaoctet) reprezinta unitatea de masura pentru a stabili perfomantele memoriei RAM ; in prezent s-a ajuns la performante de ordinul sutelor de MB, sau chiar GB.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.