Bazele teoretice ale coroziunii metalelor

Trimis la data: 2010-04-16
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florentina_S
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Coroziunea chimica se produce datorita afinitatii dintre materialele metalice sau nemetalice si unele:
- gaze uscate: oxigen, hidrogen, hidrogen sulfurat, acid clorhidric gazos, oxid de carbon, dioxid de carbon; (coroziune chimica uscata);
1.1.Coroziunea chimica in gaze uscate - este fenomenul cel mai des intalnit si se datoreaza oxigenului care are actiunea cea mai daunatoare asupra metalelor - oxidarea.
Coroziunea metalelor si aliajelor in medii gazoase la temperaturi inalte consta in formarea unor pelicule de coroziune a caror grosime depinde de temperatura si de durata expunerii.

Cursuri similare:

In acest caz, materialul continua sa se dizolve in lichid pana ce:
- materialul se consuma;
- lichidul devine saturat.
Exemple:Atacul unui metal lichid asupra altui metal. Plumbul topit mentinut in creuzete de otel pentru a fi rafinat, ataca otelul in special la nivelul limitei grauntilor cristalini. Un atac prelungit, duce la aparitia fisurilor in creuzet.

2) Dizolvarea selectiva a unui element dintr-un material metalic: ex. dezincarea alamelor care contin mai mult de 15% zinc, consta in dizolvarea atat a cuprului cat si a zincului in solutii apoase la temperaturi ridicate. Zincul ramane in solutie, iar cuprul se depune pe alama inca neatacata formand un strat poros.
3) Coroziunea grafitica a fontelor cenusii este de fapt dizolvarea in apa a ionilor de fier situati in jurul lamelelor de grafit. Aceasta dizolvare selectiva constituie amorse de fisurare in cazul conductelor de fonta cenusie.

4) Dizolvarea polimerilor in diferiti solventi; de ex. polistirenul se dizolva in benzen, care are o structura similara; polietilena se dizolva in solventi care au o structura asemanatoare.
5) Atacul captuselii refractare acide a cuptoarelor de elaborare a otelurilor de catre zgura bazica topita. Acest fenomen denumit si "fluxarea ceramicii" (atacul cu flux a ceramicii) conduce la necesitatea repararii sau chiar a inlocuirii captuselii
refractare.

Coroziunea electrochimica reprezinta atacul distructiv exercitat asupra metalelor sau aliajelor de catre mediul coroziv prin intermediul unor reactii electrochimice care implica un transfer de ioni si electroni la interfata conductor electronic/conductor ionic sub influenta unei diferente de potential electric ce exista intre faze.
Distrugerea metalului prin coroziune electrochimica presupune desfasurarea simultana pe aceeasi suprafata metalica a doua reactii de electrod cu viteze egale si de sens contrar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.