Bazele teoretico-metodologice ale analizei economico-financiare

Trimis la data: 2009-04-26
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 87
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Greta_L
Dimensiune: 449kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Orice activitate economica presupune existenta unor relatii (interactiuni) intre fenomenele economice. Fenomenele economice sunt conditionate de o serie de parametri interdependenti. Analiza economica capata caracter stiintific atunci cand evidentiaza fenomenele, relatiile dintre acestea, descopera si explica cauzele producerii lor si elaboreaza previziuni privind evolutia parametrilor sus-mentionati.

Cursuri similare:

Orientarea analizei economico-financiare spre problemele de optim este facilitata de avantajele oferite de calculul marginal, care permite determinarea unor conditii de maxim sau de minim.
Principala preocupare a analizei o constituie stabilirea conditiilor si a corelatiilor care asigura echilibrul agentilor economici si, mai mult, optimizarea rezultatelor acestora.

In mod concret, fiecare agent economic se afla intr-o dubla ipostaza:
-de consumator de resurse, fie ca este vorba de consum individual (privat) sau productiv (firme). Consumul de resurse se refera la factorii de productie: munca si capital care, la randul lui, poate fi fix (tehnic) si circulant.
-de producator de bunuri si servicii.
Criteriile de optimizare sunt si ele diferite in cele doua situatii:

-consumatorul urmareste achizitionarea in conditii optime a bunurilor si serviciilor necesare traiului. Aceasta inseamna maximizarea utilitatii sale in conditiile unui buget limitat;
-principala problema a producatorului este maximizarea profitului realizat in conditiile restrictive impuse de costul productiei.Pentru consumator trebuie optimizata cererea in functie de venitul sau si de pretul bunurilor si serviciilor.

Pentru producator trebuie optimizata oferta (productia in general) in functie de factorii care se reflecta in costuri. In continuare se maximizeaza profitul in scopul supravietuirii si al cresterii economice.
Pentru producator, pretul factorilor de productie si pretul la care isi vinde produsele sunt variabile exogene (independente de vointa lui). Astfel, pretul factorilor de productie se obtine prin aplicarea legii cererii si ofertei pe piata factorilor de productie. Pretul produselor pe piata cu concurenta perfecta se obtine tot prin confruntarea cererii cu oferta. In conditii de concurenta imperfecta (monopol), producatorul fixeaza singur pretul de vanzare al produselor (pretul devine endogen), dar, pe masura ce pretul creste, cererea scade.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.