Bazele teoriei modelarii

Trimis la data: 2010-04-21
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 66
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut_C
Dimensiune: 2982kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In natura nu exista fenomene izolate. Totdeauna, simultan fenomenul investigat se desfasoara un numar apreciabil de fenomene cu care acesta are relatii si influente reciproce. In vederea cercetarii fenomenului respectiv, primul demers cave trebuie infaptuit este a delimita aria investigata, de a elimina influentele parazite, nesemnificative pentru scopul propus. Aceasta implica de fapt emiterea unor ipoteze, elaborarea unor scheme sau conceperea modele ale fenomenului in cauza.

Cursuri similare:

Paradoxal este faptul ca pentru a modela corect un fenomen este necesara cunoasterea cat mai cuprinzatoare a sa, ceea ce reduce nevoia de a-l cerceta. Pe de alta parte, modelul trebuie sa fie adecvat scopului propus: un model excesiv de complicat - care isi propune sa aiba in vedere toate aspectele posibile ale fenomenului - poate deveni costisitor, greoi sau chiar inoperant, iar un model simplist prea sumar, poate fi incorect, ca urmare a neglijarii unor aspecte importante ale fenomenului.

Conceput in sensul cel mai general, modelul poate fi functional, de calcul sau experimental.Modelul functional este un model structural, teoretic sau experimental, care pune in evidenta diversele componente ale fenomenului si ilustreaza calitativ legaturile reciproce ale acestora astfel incat sa rezulte functiile globale fundamentale ale ansamblului.Modelul de calcul este un model teoretic, care, pornind de la un set coerent de ipoteze, stabileste o schema de calcul, un numar de teoreme si relatii de calcul ce descriu cantitativ si calitativ fenomenul.

Trecerea modelului de calcul pe un calculator numeric sau analogic desigur ca poate urmari considerabil eficienta acestuia. Setul de programe care se utilizeaza pe calculator in legatura cu modelul investigat face parte integranta din modelul respectiv .
Modelul experimental este un obiect fizic, un dispozitiv sau o instalatie care reproduce in anumite conditii fenomenul ce intereseaza.
Este evident ca toate cele trei tipuri de modele sunt complementare in descrierea unui fenomen, fiecare avand :avantaje, dezavantaje si limitari.

De cele mai multe ori se folosesc serii succesive de diverse tipuri de modele, pe masura ce se culeg date despre fenomenul ce se cerceteaza perfectionandu-se si modelele respective. Perfectionarea unui model nu inseamna neaparat complicarea lui, ci poate foarte bine sa insemne simplificarea sa, ca urmare a informatiilor obtinute din cercetarile anterioare. Utilizarea tehnicii modelarii ca metoda de cercetare in investigarea organismului uman s-a dovedit deosebit de fructuoasa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.